Postaszótár kezdőknek

Bizton állíthatom, hogy sosem felejtjük el az első teszveszes postai feladásunkat. Én remegő kézzel töltöttem ki az első ajánlott utalványomat és persze halovány fogalmam sem volt arról, hogy vajon jól csinálom -e, amit csinálok…
Régebben, amikor még nem kellett előre feltüntetni a postaköltséget, lehetett utólag számolgatni mindenféle csomagolási és egyéb fura díjat, ami nem volt túl előnyös a vásárlók számára. Ma már senkit sem érhet meglepetés, hiszen az új szabályok szerint az eladó csak azt a postaköltséget kérheti el a vevőtől, amit feltüntetett a termékleírásban. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kezdőként is tisztában legyünk az alap postai fogalmakkal.

Ha még nem vagy túl gyakorlott postázó, akkor segítségedre lehet az alábbi postaszótár.

Ajánlott levél:
Minden ilyen módon feladott levél nyomon követhető, mert küldeményazonosító ragszámmal rendelkezik. A feladó a postán visszakapott feladóvevénnyel bizonyítani tudja, hogy feladta az árut.
A levél legnagyobb mérete (szélességet, hosszúságot és vastagságot összeadva) 90cm lehet, és a leghosszabb oldala is maximum 60cm! 2kg-ig adhatjuk fel ajánlott levélként a terméket. Ha ennél nehezebb vagy centikben nagyobb a postázandó cucc, akkor csak csomagként lehet feladni.

Sima levél:
Pontosan a fentebb említett okok miatt NEM AJÁNLOTT! Sem az eladó, sem a vevő nincs biztosítva, hogy megérkezik a feladott levél a kifizetett áruval!

Elsőbbségi feladás:
Következő munkanapon kézbesítik a feladott levelet (több, mint 90%-os arányban).

Küldeményazonosító, ragszám:
A könyvelt leveleknél (pl. ajánlott levél) a zöld szelvényre rányomtatott szám. A ragszám alapján nyomon követhető a levél útja. Ha valamelyik vásárlónk reklamál, szaladjunk be vele a postára, vagy írjunk egy e-mailt a Posta ügyfélszolgálatára, ahol ennek alapján utána tudnak nézni a küldeményünknek.

Postakész boríték:
Olyan boríték, ami nincs súlyhatárhoz kötve. Tehát a levél súlyától függetlenül, mindig a szabott árat fizeted. Sima boríték nagyságú és még A5-ös méretű kapható belőle. Sajnos nagyobb méret nem létezik! Viszont létezik ajánlott postakész boríték, ami pont annyival kerül többe a simánál, mintha kérnél mellé egy ajánlott szelvényt.

Tudakozvány:
Lekönyvelt küldemények eltűnése esetén, a feladástól számított 15 naptári nap elteltével lehet benyújtani a postán. Az elveszett levél feladási díjának max. 15-szörösét kaphatjuk kártérítésként vissza!

Standard csomag:
Csomagfeladási utalványt kell hozzá kitölteni (ajánlott zöld utalvány nem kell hozzá)! Minden olyan terméket csomagként adhatunk fel, ami belefér egy kartondobozba, és a súlya nem haladja meg a 20kg-ot. Általában már másnap ott van a címzettnél. Maximális méretek: három kiterjedés összesen 200cm lehet, és a leghosszabb oldala max. 75cm.

Nem standard csomag:
Minden olyan küldemény, amit már nem tudunk dobozolni, de 20kg alatti! (babakocsi, kerékpár, bútor, növény stb.) Ezeket lehet nejlonba csavarni, vagy akár szemeteszsákba csomagolni.

Értékbiztosítás:
Ha nagyobb értékű a termék amit postáznunk kell, kérhetünk értéknyilvánítást a levélre. Így ha útközben valami baj éri az árut, akkor a ráírt összeg alapján (nem a feladási összeg után) kapjuk a kártérítést.

Postakártya:
Meggyorsítja a számlakérést a postán! Tartalmazza a cég adatait (nevet, címet), így nem kell minden alkalommal bediktálni. Igényléshez szükség lesz az adóazonosítóra vagy a cég adószámára.

Rózsaszín csekk:
Ha nincsen bankszámlánk, akár így is kifizethetjük a megnyert áru(ka)t. Adjuk össze a vásárolt termék(ek) értékét és a postázás árát, majd az összeget írjuk rá a csekkre! Ennyi pénzt fognak kikézbesíteni az eladó címére. Fontos, hogy rózsaszín csekket kizárólag lakcímre küldjünk, mert bankszámlára utalásnál a bank levonja az eladótól a telepítési díjat, ami akár több száz forint is lehet esetenként.

Utánvét:
Semmiképpen ne erőlködjünk az utánvétes megoldással, mert teljesen felesleges. Ugyanis az utánvétes csomagot is csak kifizetés után lehet felbontani! Ezáltal semmi biztosítékunk nincs arra, hogy tényleg az van a dobozban, amire licitáltunk. Anyagilag egyik félnek sem éri meg az utánvét. Az eladó duplán bukja az összeget, ha a vevő nem veszi át a csomagot. És a vevő is eleve sokkal többet fizet az utánvétre, mint egy normál ajánlott levél után. Arról nem is beszélve, hogy ha csak megemlítjük ezt a fajta lehetőséget az eladónak, az nagy valószínűséggel sikítva menekül el…

Ha jó kereskedővé szeretnénk válni, mindig a vevőnek legjobb és legolcsóbb postázási módot válasszuk!

És még egy kis segítség:
Postai díjkalkulátor levélre
Postai díjkalkulátor csomagra
Postai díjszabás (pdf)
Kiszámolt postai díjak

Szerző: TeszVesz Tünde
Kategóriák: Hasznos linkek

Facebook hozzászólások

64 hozzászólás

 
  • Panka10 szerint:

    Nagyon köszönjük,hasznos olvasnivaló mindenkinek 🙂

  • Aesa szerint:

    Ez remek tájékoztató!!!!Tegnap este tettem fel az első eladásra váró árúmat és igan csak gondban voltam a postai résznél.Ezer köszönet Panka10.!!!!!!!

  • Suzypecs szerint:

    Sziasztok!
    Örülök, hogy foglalkoztok a témával, de jó lenne ha egy kicsit provokatívabb dolgokat is megemlítettetek volna.
    Pl:
    Messziről kerüljétek azt az eladót aki egy kis, és könnyű tárgyat postai csomagként postázna csak is kizárólag. Vagy éppen egy könnyű órát 2 kilós levélpostaiként. De hogy lehet ezt kiszűrni?? Kérdheti ezt mindenki… Erre valók az értékelések, és erre lennétek ti, hogy ezeket az értékeléseket látva szankciónáljátok ezeket az eladókat. Sajnos nem túl sok sikerrel… Minden esetre én bízok! Bízom abban, hogy egyszer tényleg eljut hozzátok is az a filing, hogy ti a mi általunk kifizetett jutalékból, és reklámokból kapjátok a fizutokat, és ÉRTÜNK dolgoztok, nem pedig fordítva. És a SEGÍTŐ munkátok miatt egyre többen legyünk az oldalon, és egyre ügyesebben adjunk el, és egyre többet vásárolhassunk mi is.
    Isteni lenne például, ha észrevennétek magatoktól a nyilvánvalót, és a “nem látunk bele az adás-vétel menetébe” sablon leveleteket kitörölnétek.
    Remélve, hogy a hozzászólásom itt marad, köszönettel:
    Suzypecs!

  • zsolt_22 szerint:

    Kedves Suzypecs!
    Ez a bejegyzés egy sima tájékoztató a postai fogalmakról kezdőknek. Ennek megfelelően kell kezelni. Az értékeléseknek jelen témához semmi köze nincsen.

  • schmica szerint:

    Megkérdezhetem hogy 50 kg-os vagy az feletti árút hogy lehet szállítani?

  • teszvesztunde szerint:

    Szia!
    Én mindenképpen a teszvesz futárt ajánlanám. Itt találsz róluk több információt:
    http://web.teszvesz.hu/futar/?activepanel=costs

  • schmica szerint:

    Köszönöm válaszod.

  • valamerre szerint:

    Szia!
    Azért a teszvesz futár sem olyan szuper! Egy 12 kg os 80cm*60*120cm es csomagot 6100Ft ért vinnének el! A posta elviszi 1500Ft ért!!!

  • Yeva-Mea szerint:

    Sziasztok!

    A postai díjkalkulátor csomagra linket inkább erre cseréljétek le, ha van rá mód: http://posta.hu/csomag/csomag_belfoldre/belfoldi_postacsomag

    Itt van a 930.-os postacsomag díj és ezt használjuk a valós életben,

    Köszi: Mea

  • szlinda szerint:

    HALIHÓ
    Jó lenne, ha a postai alkalmazottak is elolvasnák ezt a kis bejegyzést…Megszámlálhatatlanul sokszor előfordult, hogy konkretizáljak is, a hajdúböszörményi postahivatalban, hogy nem akarták elfogadni a 2kiló alatti megfelelő paraméterekkel rendelkező dobozomat levélként! Minek után 4 kollegina is segít lemérni centis híjján egy törött vonalzóval, hogy jé, tényleg belefér a korlátba, lehet az ügyfél nem is hülye…szóval ezek után a legnagyobb probléma az, hogy hát ő ezt hová is tegye…mert a levelekre csak egy műanyag doboza van, most tessék, én elfoglalom az egészet…..szóval nekem ilyen tapasztalataim vannak, olyan ideegsítő, hogy te hiába betartod a szabályt, mégis kötözködnek..bocsi, ez kijött belőlem:-)

  • EVA1223 szerint:

    Sziasztok! Üzenet szlinda-nak: Postai alkalmazott is elolvasta(Én).Remélem ez egyedi eset, mert az én postámon ilyen nem fordulhat elő.A fent említett postán , kellett volna szólni a vezetőnek, hogy egy kicsit igazítsa el a kollégát. A posta van az ügyfelekért és nem fordítva! További sikeres eladást és postai feladást kívánok mindenkinek! Üdvözlettel Éva1223

  • szlinda szerint:

    Persze, tisztelet a kivételnek:-)
    most megint belebotlottam egy hasonló esetben, pedig én nem vagyok nagyüzemi postázó, heti 1-2 feladásom van átlagban. Kispesti nagypostán csóválta a hölgyike a fejét, hogy hát ez hogy lehetne levél?? aztán kiderült, hogy lehet….én meg mondtam neki, hogy beszélje meg azokkal, akik hozták a szabályt, de amíg belefér a küldeményem a méretekbe és a súlyhatárba, addig nem fogok a vásárlómtól 930 ft-t elkérni, hogy csomagként mehessen, ráadásul az ajánlott még biztosítottabb is…

  • adasvetelcsere szerint:

    Üdv!

    Ajánlott postakész boríték feladása esetén az ajánlott szelvényre egyik postán feladási díjként 285 Ft-ot írnak rá, a másik postán pedig az ajánlott feladási díj (azaz 200 Ft) plusz egyéb levél súlya szerint megnövelt összeget. Természetesen ennek a feladásnál nem kell többet fizetnem soha.

    Ha elsőbbségi szolgáltatást kérek az ajánlott postakész boríték mellé, akkor pedig ahány postai dolgozó, annyi fajta összeggel találkoztam már. (300 Ft, 345 Ft, stb). Ez esetben ki kell fizetnem azt, amit az ajánlott szelvényre ráír.

    Ez azért (is) fontos, mert ha valakinek vissza kell térítenem a postai feladás díjat, akkor nem fogom tudni, hogy valójában 285 Ft-ért adtam fel és nem többért.

    Szóval ajánlott postakész boríték esetében mennyibe kerül az elsőbbségi szolgáltatás?
    Ajánlott postakész boríték esetében milyen összeget kell ráírniuk az ajánlott szelvényre?

    Köszönettel,
    adasvetelcsere

  • oashia szerint:

    Kedves “adasvetelcsere”,
    ajánlott postakész boríték elsőbbségi feladása esetén a küldemény súlya alapján kell fizetned (a boríték árát leszámítva), mivel ennek a szolgáltatásnak – az ajánlással ellentétben – nincs fix díja.
    Célszerűbb tehát fordítva csinálni, azaz elsőbbségi postakész borítékra ajánlást kérni.
    Remélem, tudtam segíteni!
    Üdv: “oashia”

  • mgabi80 szerint:

    Sziasztok!
    Ha már így alakult, én is megosztom veletek két negatív tapasztalatomat a postázással kapcsolatban.
    1. Standard csomagként ( 930 Ft ) ment el egy küldeményem, tény, hogy nem írtam a vevőnek email-t a feladáskor, de a pénz beérkezésének napján postáztam, tehát szerintem várható volt 🙂 szóval nem volt otthon, állítólag nem kapta meg az értesítőt, és a csomag 4-5 nap múlva ott volt nálam, mondván, hogy a címzett nem vette át, a postás pedig a visszapostáért kérte a 930 Ft-ot ismét. A csomag azóta is nálam van, gyakorlatilag 930 Ft-om bánja, az 1 Ft-ról indított, 300 Ft körüli termékeladásomat 🙁 Azóta óvatos vagyok, és küldök email-t, hogy mikor megy a csomag. ÉS ADDIGRA RÁADÁSUL KÜLDTEM A POZITÍV ÉRTÉKELÉST A FELADÁS UTÁN AZONNAL – KÁR VOLT 🙁
    2. A postán nem vették át a 2 kg alatti csomagomat – pedig belefért a méretekbe – mondván, hogy – “nem gondolom ugye, hogy a postás a kis postástáskájában fogja ezt hurcolászni????” ott a leveleknek kell a hely. KÖSZÖNJÜK MAGYAR POSTA!!!

    Üdv.Gabi

  • Omega-29 szerint:

    Üdv. mindenkinek ! Nekem is volt már 2 kg alatti levél küldeményem,a Postán (Pestszentimre)a Postás Hölgy mondta, hogy a cimzettet kiértesítik, és ő majd bemegy érte a postára. Valóban nem fér bele a táskába, de minden gond nélkül feladhattam. Szóval ha máskor ilyen gondod van tudd hogy ennek ez a módja. Üdv.: Omega-29.

  • milandomi szerint:

    Nem tudja valaki,jan.1-től drágul a posta? Erre vonatkozóan nem találtam infót a posta honlapján.

  • olcsonmindent szerint:

    sajnos igen. 10-50 ft közt lesz a változás levél kategóriában és 215 Ft lesz elvileg az ajánlott díja. A fórumon már linkelték a pontos összegeket, de majd jan. 1-től lesz minden hivatalos 🙁

  • 123anita1 szerint:

    En is koszonom a hasznos infokat!

  • olcsonmindent szerint:

    Hello!

    Nem írtam még a blogra, de most írok.

    A postakártyán kívül lehet kérni vonalkódot, ehhez semmi nem kell és ez is megkönnyíti a számlakérést 🙂

    Mondjuk nekem automatikusan adta az egyik postás, mikor már látta, hogy nagyüzemű a dolog 🙂

    És ehhez még adószám meg adóazonosító se kell… legalábbis nekünk nem kérték 🙂

  • teszvesztunde szerint:

    Köszi a hasznos infót! Remélem sokan fognak vele élni!

  • JadeZoll szerint:

    Sziasztok!
    Van szó itt a postai költségekről. A minap abba botlottam bele, hogy x a termék ára, y a feltüntetett postaköltség, és bejött a Z változó, mint csomagoló anyag. Ami több volt mint a postaköltség, és így a termék kétszer többe kerül, mint az ára. Ilyenkor mi van? Kötelességem megvenni, mert kicsit apróbetűsnek tűnik az előre nem kalkulált, csomagolóanyag ár.
    Nem is beszélve arról, hogy amiben az eladó küldeni szeretné a csomagot, összenyomódna, és ki tudja milyen állapotban kerül hozzám.
    Kérnék okos tanácsot ez esetre 🙂

    üdv
    JadeZoll

  • teszvesztunde szerint:

    A tanácsom nagyon rövid lesz: Messziről kerüld el az ilyen eladókat!!
    Plusz költségeket tilos felszámolni az aukciókban. Tehát hivatalosan nem létezik olyan, hogy Z változó… 😉

  • serfecz szerint:

    Sziasztok!

    Postakártyát hol tudok igényelni? Milyen adatok kellenek rá? Ja, és hogy mennyibe kerül… 😀

  • serfecz szerint:

    amúgy nekem is voltak olyan tapasztalataim…
    Miért kérsz számlát a feladásról?
    nem akartam neki mondani h a***dért 😀
    Miért nem ajánlottan adod fel?
    Miért kérsz ajánlott papírt?

    olyan hülye kérdéseket tudnak feltenni.
    jameg volt olyanis hogy feladtam egy levelet elsőbbségivel, és másfél hét után kapta meg… khmm
    nálunk az összes postás beképzelt…
    ja és még aki hozza a leveleket… mintha valami nagy úr volna… pff szánalmas már -.-
    ezért inkább átmegyek a másik városba feladni, ott legalább normálisak, és segítőkészek…

  • vadasztmaria szerint:

    Sajnos a postázással én már ráfaragtam jópárszor. Írtam a vevőnek, hogy helló… hiába ennyi a mérete, csomagolás után nem fog elmenni standard csomagként… erre én voltam a hülye, meg hogy én le akarom nyúlni. Elmentem, feladtam Neki a dobozát, amit nem standardként vittek el. Írtam neki, hogy utalja a különbözetet, erre közölte, hogy én molesztálom és zaklatom őt, és hogy fel fog jelenteni. Szóval ezek után eleve nem standard díjat fogok kérni minden csomagnál, és ha mégis standard, inkább visszautalom a különbözetet…

    Persze mindez úgy történt, hogy személyes átvétel volt megadva átvételnek, szóval nem is értem miért erőltette a postát, mikor nagy és kényes dolgot vett meg… aztán persze ráfaragtam 500 ft-tal, meg az idegeskedéssel a hangvétel miatt ahogy a levelet írta.

    A postai díjszabást nagyon köszi a szerzőnek 🙂 A levelekkel általában mindig jól kalkulálok, de én simán néztem volna továbbra is a régebbi díjszabást 🙁

  • anya222 szerint:

    Már nekem is volt jó párszor negativ élményem a postán,ami ajánlott levélként elment volna azt a postás kisasszony csomagként szerette volna ha feladom,de én kiharcoltam az igazam és csak levélként adtam fel,és ráadásul még a száját is huzogatja ha már meglát a postán csomaggal a kezembe,hát nekik nem ez a dolguk?!némelyik annyira flegma,beképzelt.Én meg sajnos nem tudok másik postára menni mert vidéki vagyok,és többe kerülne bemennem a városba mint amennyiért feladom a csomagot.Némelyikük annyira de annyira öntelt!Szerintem engem már legszivessebben a pokolba kivánna a postáscsaj,csak azt nem értem hogy ennyire megerőltető ez nekik,hogy lemérjék meg ráragasszák amit kell?meg miért akarják minden áron hogy csomagként adjam fel?mi hasznuk van nekik ebből?velem is kekeckedtek hogy a postás nem tudja majd hova tenni a csomagot,oldja meg az az ő feladata,az enyém meg az hogy elpostázzam.

  • Ban-Boncida szerint:

    Szia!

    Sajnos Tatabányán különösen kötekedőek a “postáskisasszonyok”.
    Nem egyszer megalázó stílusban oktatják ki az ügyfelet.
    A leg hajmeresztőbb esetem, amikor egy boríték méretű kis dobozban szerettem volna feladni a terméket, és azzal a felszólalással nem akarták elfogadni, hogy nem fér rá a bélyeg…
    Vittem a másik postára, ahol szó nélkül ráfért 🙂
    Nem tudom, miért nincs bennük segítőkészség és udvariasság, holott szolgáltatók.
    Én évekig a kereskedelemben dolgoztam és azért is fejmosás járt, ha valaki nem mosolygott eleget a vevőkre!
    A postára meg már félve megyek be…
    Bízom benne, hogy országunkban hamarosan elterjednek és olcsóbbak lesznek az egyéb alternatív szállító cégek. Már a teszvesz és vatera futár is hihetetlenül nagy előrelépés.
    Előbb olvastam itt, hogy valaki a törékenyként feladás díjáról érdeklődik. Ennek a költsége a postánál 2009.ben 1980 ft! volt. Akkor ennél már olcsóbb a teszvesz futárszolgálata az 1760 ft-os tarifával! Tehát kicsit komplikáltabb csomagnál nem árt feladás előtt körül nézni.
    Amit meg nem értek a csomag feladási díjkalkulátorban, hogy miért nem mindegy, hogy az országon belül honnan-hová megy a csomag? Mi köze ennek az árhoz?
    És azt sem értem, hogy miért nem lehet a posta honlapján kisilabizálni, hogy egy törékeny feladásnál milyen tarifára számíthatunk?! Tehát lenne mire gyúrni a postának! Csak remélem, hogy a magas árak mellett minőséget is produkálnak majd egyszer.

    B.U.É.K.!!

    Ani.

  • Kkerka szerint:

    Sziasztok, én arra vonatkozóan nem találok sehol infót, hogyan és mennyiért lehet feladni törékeny csomagot (2 kg feletti pohárkészlet).
    Tud valaki segíteni? Előre is köszönöm. Egyébként a postaszótár nagyon hasznos!

  • sgabi79 szerint:

    Szia!

    Én pont karácsonyra akartam feladni egy csomit ajánlott levélként külföldre úgy, hogy ráírtam, hogy törékeny (nem volt az, csak ajándék volt benne és ahogy kinéztek a korábban már megérkezett csomagok, nem akartam, hogy baja legyen).
    Akkor nekem azt mondták, hogy törékenyet csak értékbiztosítva adhatok fel, amúgy rá se írhatom a csomagra, mert csak simán nem veszik fel. Szóval szerintem a levél/csomag méretének és súlyának megfelelő postaköltség (plusz ajánlott és/vagy elsőbbségi díj) plusz az értéknyilvánítás díja.
    Vagyis nálad 990+335(ha 10e Ft alatt van) Gondolom én, de aztán javítson ki valaki, ha tévedek 🙂

  • Kkerka szerint:

    Köszönöm, aranyos, vagy, hogy válaszoltál. Azt hiszem, legjobb lesz, ha elbattyogok a postára és megkérdezem pontosan, mert költség adatot szeretnék írni a termékhez. SZép napot! 🙂

  • poisonkukac szerint:

    Sziasztok!
    Nekem olyan kérdésem lenne, hogy a rózsaszín csekkes pénzküldés mennyi nap alatt ér célba? Van egy kedves vásárlóm, aki azt mondta, hogy még december 18-án elküldte a kért termék árát…de komolyan mondom, hogy én még semmit nem kaptam tőle!!!
    Üdv: Petronella

  • Ban-Boncida szerint:

    Szia!

    Én már többször is fizettem csekken és kaptam is pénzt, általában 2-3 napon belül meg kell érkeznie.
    Dec. 18-óta már sokszor meg kellett volna kapnod..

    Szia!

    Ani.

  • poisonkukac szerint:

    Szia Ani!
    Ajaj…ettől féltem!:-S Akkor most vagy a Posta a ludas…vagy a kedves vásárlóm néz hü…nek! Mmmm, nem értem miért kell egymást ilyen helyzetbe hozni!?
    Köszönöm válaszod!!!
    Petronella

  • gbarbara5 szerint:

    Sziasztok!
    Nekem abban segítsen valaki, hogy a “levél” kategórában feladott dolognak mindenképpen borítékban kell lennie? Nálunk az egyik postán simán elfogadják, ha pl zacskóba csomagolom, a másikon meg azt mondják, hogy ez már nem “levél”. Most akkor mi a helyzet?
    Üdv, Barbi

  • Szisa2007 szerint:

    Szia!

    El kell hogy fogadják akkor is levélként, ha nem borítékba csomagolod.
    Idézet a MP Zrt Üzletszabályzatából:
    “A levelet, és a nyomtatványt borítékba kell helyezni.Amennyiben a levél, és a nyomtatvány tartalma, mérete, vagy tömege nem teszi lehetővé, hogy borítékba csomagolják, burkolatként papír, doboz, vagy tasak is használható.” (29. oldal)
    Sajnos az a baj, hogy az ablakban ülő kolleginák nagyobbik része már nem rendelkezik olyan szakmai ismeretekkel, amikre még az “átkos” rendszerben szüksége lett volna, különben nem is dolgozhatott volna a postán!

  • serfecz szerint:

    Hello!
    Senki sem tud segíteni hogy hol lehet, és milyen adatok kellenek a postakártyára?

  • Szisa2007 szerint:

    Hello!

    Ha bemész a postára, és Postakártyát kérsz, a bankos ablakhoz fognak küldeni. Ez a neve ugyanis annak a bankkártyának, amivel a pénzügyi vonalon, többek között a Posta foglalkozik.
    Ha olyat szeretnél, hogy amikor számlát kérsz valamilyen küldemény feladásakor, ne kelljen állandóan bediktálnod a számlázási adatokat, azt VÜA ( Vállalkozói Ügyfél Kártyának) hívják.
    Ingyenes a dolog, és feladáskor a számítógép, ( már ha úgynevezett IPH FO postán adsz fel küldeményt,és nem valamelyik eldugott kispostán vidéken!) felajánlja, hogy nyomtat vonalkódot, amit ráragasztanak egy kártyára, amit a feladás végetével megkapsz. Azonban előre szólj feladáskor, hogy számlát kérsz, és hogy szeretnél egy ilyen kártyát is! Ha azon a munkahelyen nincs etikett nyomtató üzembe helyezve, akkor sajnos nem tud nyomtatni ilyet Neked a postás kisasszony. Pl. általában csomagfelvevő munkahelyeken.

  • serfecz szerint:

    Köszönöm a választ 🙂
    Viszont ma felakartam adni egy levelet simán, és azt mondta a postás nő, hogyha nem ajánlva adom fel, elfog tűnni. De könyörgök. Még az egyébként is magas árak mellett pluszba fizessek még rá, hogy tényleg megkapják a csomagot? Ez milyen már?
    Ha nem ajánlva adom fel, akkor a posta úgymond zsebre rakja? Legszívesebben pofán vertem volna azt a bunkót, nemhogy még paraszt módon viselkedik, de még ki is oktat! Elhiszem hogy nap végére elfáradnak, na de hogy már minden nap? Ha nem elég neki az a pénz, vagy unja már akkor menjen el kapálni, és ott legyen ilyen bunkó :S Ennyit a Magyar Postáról, vagyis csak az itteniről :S

  • Szisa2007 szerint:

    Nem tűnik el, ha közönséges levélként adod fel, de ha bármi probléma felmerül, nem tudsz utána nézetni a levélnek, mert nincs azonosítószámod, ami alapján nyilvántartanák.
    Terád van bízva, mit szeretnél: olcsóbb feladási áron elküldeni, lesz, ami lesz alapon, vagy többet fizetsz, de tudsz mivel reklamálni, és még kártérítést is fizetnek,ha netalántán eltűnne a küldemény.

  • liliom07 szerint:

    De mi van akkor ha a kedves vásárlóm nem hajlandó +215 Ft-ot fizetni az ajánlott levélért.És már másodszor járok úgy.hogy nem kapják meg a levelet.Utána is jártam a postán,hogy csinálnak-e valamit,de semmit….És még én kaptam semlegest.Hát kiakasztó…

  • baraterzso szerint:

    sziasztok én is postás vagyok a következőket mondanám tényleg fel kell venni a méretbe beleférő dobozokat ajánlott levélként de ezeket nagy átlagban nem kézbesítik mert tényleg nem fér fel a biciklire,motorra napi 10-20 ilyen levél,mivel levél a csomagos kézbesítő nem viszi ki tehát fáradjon be a címzett a postára érte…ilyenkor megy az anyázás,hogy miért nem vitték ki stb…ezért húzza a száját a kollegina is mert ha a levél mármint a nagy súlyú és a csomag között kb 100 Ft a különbség és csomagnak adod fel akkor kiviszik házhoz…..azon túl akiknek nincs zsákjuk a ládába tényleg nem fér bele….de ezt udvariasan el lehet mondani nekem napi 10-20 vaterás tesz-veszes ügyfelem van és mindenkivel megtudtam értetni ezt a helyzetet így inkább választják a csomagot mert az másnapra ott is van nem úgy mint a levél..persze ha kisebb dolog mehet levélként.. a sima közönséges levelet nem ajánlom én sem mert rengeteg eltűnik nem én nyúlom le…a kártya a vásárláshoz csak nagy postán jó kicsiken nem tudjuk használni Zsóka

  • teszvesztunde szerint:

    Kedves Zsóka! Örülök, hogy olvashatunk végre egy “postás” véleményt is! Köszönjük szépen! Remélem még sok hozzád hasonló kolléga dolgozik a Postánál! 🙂

  • di-anna1 szerint:

    Sziasztok Mindenki !
    szlinda : ne agódj nálunk se fogadják el !
    anya222 : itt is húzza a száját!
    Ban-Bonicida : méret, az erre is gond !
    gbarbara : boríték , nálam is kérik (kérjük abba adja fel ennyi meg ennyibe kerül melyiket adhatom ? …)
    Szisa2007 : elfogadja , de kioktat és a száját húzza ha meglát !
    baraterzso : én bemegyek a postára ha kell , ezzel nincs is probléma !

    NEM VAGYTOK EGYEDÜL A PROBLÉMÁITOKKAL !

  • szildi szerint:

    Helló!

    Egy gyakorlati kérdésem van:

    Meghirdetek egy aukciót, és mire lejár a posta megemeli a díjszabást. Mi a követendő eljárás. Ha előre közlöm a postai díjat a vevő ehhez fog ragaszkodni. Tudom, az a pár forint nem érdekes agy nagyobb értékű dolognál. De ha valamit 1 forintról indítok, és el is viszik ennyiért, akkor még én fizetek, hogy eladtam másnak. Hogyan lehet ezt kivédeni? Azt mégsem tehetem, hogy naponta lesegetem a posta honlapját, és gyorsan törlök mindden futó aukciómat. Azt sem tehetem, hogy egyel magasabb díjat számolok fel. A vevőt sem kell hülyének nézni. Ha meg vissza utalom, akkor az utalási díj lesz magas. Ha felszámolhatnánk mondjuk 10% csomagolási költséget a postai költségre, vagy egy minimális díjat (5-15 Ft.), akkor ez fedezné az esetleges árelkedést. A TeszVesz szabályzatát olvasva ilyen lehetőséget nem láttam. Egyébként is a csomagoló anyag is pénzbe kerül. Egy nagy értékű eszköznél ez nem jelent semmit, de 1 Ft.-os aukciónál jelenthet. Vagy lehetne egy értékhatár, ameddig fel lehet számolni postázási költséget, felette nem. Esetleg sávosan csökkenhetne.

    Választ, és esetleg mások véleményét is megköszönöm:
    SzilDi.

  • Kitoda szerint:

    Olyan kérdésem lenne, hol lehet beszerezni például egy nadrág levélként való feladásához szükséges csomagolópapírt/tasakot vagy bármit amibe elfogadják a postán?

  • fgabi80 szerint:

    Üdv mindenkinek!
    Én is Postán dolgozok, de fel vagyok háborodva, hogy egyesek mennyire lenéznek minket!!! Azért mert szolgáltató mosolyogjon mindig. Nekem sincs végtelen türelmem! El sem tudja képzelni egyikőtök sem, hogy mennyi plusz papírmunkával jár minden és pl egy kis postán mennyi plusz feladat hárul egy-egy emberre. Nekem is van nem egy teszveszes ügyfelem és általában semmi gondunk nincs egymással. Viszont azt azért nem szeretem, amikor zárás előtt 10 perccel állít be és nem egy levéllel. Így nem csoda ha egy kicsit csúnyán nézek rá, remélem azért nem látszik, mert amúgy rendes csj.
    Volt aki azt írta, hogy sok adatot és méretet nem tudnak a postások, nem megfelelő a felkészültségük. Engem pl. fél év után küldtek egy egy hónapos gyorstalpaló tanfolyamra. Ennek az állásnak is örülhetek,mert sikerült helyben egy érettségivel elhelyezkednem.
    Tudnék még mit írni….
    Gabi

  • mefi88 szerint:

    Üdv. Zárás előtt 10 perccel is a munkád végzed, ez a dolgod. Ő meg ha zárás előtt megy 10 perccel vagy 5 perccel, tök mindegy mikor, akkor akkor megy. Ez ilyen dolog…

  • bandesz22 szerint:

    Pluszba még egy-két dolog poztázással kapcsolatban:
    -Sima levél másképpen közönséges levél.
    -Ha a küldemény elkeveredik és tudakozványt kérsz: díja van!
    -Postakész boríték a legajánlatosabb: ha két éve vetted és találsz még a fiók mélyén még jó párat akkor sem kell rá bélyeg. Ha elrontottad a címzést a postának ki kell cserélni díjmentesen!
    -Ha kötözködnek a “postáskisasszonyok”, hogy nem fogadják el nem biztos, hogy az Ő hibájuk. Kérdezz rá mégegyszer és ha továbbra sem fogadják el kérd az üzletszabályzatot vagy a postavezetővel beszéld meg, ugyanis hiába 2 kg, de bizonyos paramétereknek is meg kell felelnie, mint szerző említette.
    Postakártya: teljesen más, ez a posta banki szolgáltatása, tehát bankkártya. Inkább ügyfélazonosító kártyának hívjuk. Olyan postán, ahol nincs számítógép nem is használható, viszont nagyon praktikus, mert az országban minden Iph-s hivatalban elfogadják.
    -Ne szidjuk a postásokat! Lehet, hogy néha feszültek de keményen dolgozó emberek! Ha teheted tényleg ne zárás előtt állíts be 30-40 levéllel vagy csomaggal. Sokszor megkérdezik, hogy miért nem ajánlva vagy elsőbbségivel, higgyétek el ennek is meg van az oka.
    -A postai díjak általában január 1-vel változnak, ritka, hogy egy évben többször is.

  • Ivett821 szerint:

    Sziasztok!

    Ugye a postán tudok vásárolni (mennyibe kerül?) olyan csomagolóanyagot amiben fel tudok adni ajánlott levélként például egy ruhát? Még soha nem adtam fel így semmit.
    Előre megveszem és lemérem a becsomagolt terméket, azután kiszámolom hogy mennyibe fog kerülni a postaköltség és így hirdetem meg a terméket?
    Segítségeteket előre is köszönöm!

  • teszvesztunde szerint:

    Szia!
    A csomagolással kapcsolatban talán jól jöhet a legújabb blogbejegyzés.
    http://blog.teszvesz.hu/?p=63
    A többi pontosan úgy van, ahogyan leírtad: csomagoló anyaggal együtt leméred az árut, megadod a pontos postaköltséget és utána meghirdeted.

  • poisonkukac szerint:

    Sziasztok!
    Egy vásárlóm utánvétellel kéri a megnyert terméket és azután érdeklődnék, hogy ebben az esetben nekem, mint feladónak kell-e fizetnem valamit a csomag után!?

    Köszike: Petronella

  • skinny89 szerint:

    Sziasztok.Egy kis segítségre lenne szükségem..valaki leírná nekem hogy mit takar az hogy összességében 90cm lehet az ajánlott levél? a 4oldal összesen vagy hogy?

  • teszvesztunde szerint:

    Szia! A postázandó levél szélessége, hosszúsága és a vastagsága összeadva nem lehet 90cm-nél több. A leghosszabb oldala pedig maximum 60cm hosszú lehet.

  • skinny89 szerint:

    Akkor máshogy kérdezem..a bélelt boríték aminek az egyik oldala 48cm a másik oldala 37..azt el lehet küldeni ajánlva? előre is köszönöm válaszod

  • teszvesztunde szerint:

    Oké, értem… 🙂
    48cm+37cm=85cm Tehát ha a bubis borítékod nem vastagabb 5 centinél, akkor elvileg belefér még az ajánlott kategóriába. Persze ha 2kg alatt van a súlya.

  • skinny89 szerint:

    Nagyon szépen köszönöm..sokat segítettél:D:D

  • CINI_2010 szerint:

    Sziasztok!

    Valaki tudna segíteni abban, hogy nadrágot mibe kell csomagolni ,és hogyan is kell feladni pontosan.

    köszönöm

  • teszvesztunde szerint:

    Szia!
    Ebben a bejegyzésben bőven kaphatsz tanácsot csomagolással kapcsolatban. http://blog.teszvesz.hu/?p=63
    Egy nadrág még simán belefér a levél kategóriába. 🙂 Tehát ajánlott zöld papírkát kitöltve, levélként feladod a becsomagolt nadrágot. Sok sikert!
    Tünde

  • Anna szerint:

    Sima levélként egy a/4-es boríték kb 5-6 cm vastagon még el tud menni?

  • 2barbara2 szerint:

    Sziasztok!

    Segítene valaki, holnap kell feladjak a postán 12 kilo rucit, de nem tudom mennyit kell érte fizetne illetve mibe csomagoljam /zsák vagy doboz/ Hogyan tudnám a legolcsóbban megúszni?
    Belföldre lenne a küldés,előre is köszönöm.

  • TeszVesz Tünde szerint:

    Szia!
    A legegyszerűbb, ha egy kartondobozba bepakolod az egészet és standard csomagként (1050Ft)feladod a postán.Ha zsákba teszed, akkor már a nem standard kategóriába fog esni, ami 1059Ft.
    Üdv
    Tünde

  • Kovácsné Szarvas Erika szerint:

    Sziasztok! Nem értem a postai díjszabást 🙄 Mitől függ az hogy, ha nincs is 500 gr az ajánlott levelem (382 gr. A/4) mégis 580 ft kell érte fizetnem. Miért? Függ ez még valamitől? Üdv: Erika

  • Kovárczi András szerint:

    Nem értek egyett az utánvételes problémával. Nagyon sok webáruház dolgozik utánvétellel. Szerintem a netes kereskedelem nagyrészét utánvétellel bonyolítják Magyarországon! A Teszveszen és a Vaterán nem, de nem dobok hátast tőle ha valamit így akarnak tőlem megvenni. Sőt a leírásban fel is ajánlom! A vaterán meg a teszveszen elszaporodott a viszonteladás. Azok száma megnőt akiknek semmi raktárkészletük sincs. A vevő az átutalást követően egy hónap múlva kapja meg az árut. Én azt vettem észre hogy már sokan rákérdeznek, hogy mikor tudom postázni és inkább kérik utánvétellel. Ez bizonyíték számukra arra hogy nekem meg van a termék. Várom Tünde észrevételeit a dologban. Kérdés ezeket az eladókat nem lehetne kiiktatni? Amerikába pl most egy 2 hetes limitet akarnak bevezetni. A vevőknek 2 héten belül meg kelljen kapnia a terméket. Vélemény?

Írd meg véleményed!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

A Felhasználási és adatvédelmi alapelvekben foglaltakat elolvastam, megértettem, és hozzászólásommal hozzájárulok ahhoz, hogy személyes adataimat a tájékoztatóban megjelölt célból az Extreme Digital-eMAG Kft. kezelje.