Karácsonyfadíszek régen és most

blog_karidisz

A karácsonyi készülődés hevében néha eszembe jutnak gyerekkorom szentestéi. Vajon a mi gyerekeinknek is ennyire más lesz az ünnep felnőttfejjel, mint most nekünk? Ha néhány évtized alatt ennyit változott a karácsony, vajon mivé lesz, mire unokáink lesznek? A válaszokba nem szívesen gondolok bele, viszont örömmel néztem utána, hogy miként díszítették a karácsonyfákat anno.

Szinte hihetetlen, de az első karácsonyfákat a 15. század vége felé állították. Ekkor még almát, gesztenyét, diót és mézeskalácsot aggattak az ágakra. A következő évtizedekben az ehető díszek mellé felkerültek a textilből és fából készült karácsonyfadíszek is. A csillogó üvegdíszek gyártása nagyjából a 19. század végére tehetők, innen aztán már nem volt megállás, a sorozatgyártásnak köszönhetően szépen lassan minden háztartásba bekerültek az üvegből készült díszek.

csúcsdísz
Régebben csillag alakú volt (a betlehemi csillagot jelképezte), de manapság már a hegyes templomtorony forma a jellemzőbb. Ezeken kívül sokan kötnek csillogó masnit a fa tetejére.

gömbdíszek
Eredetileg a paradicsomi fa almáját jelképezik a gömbdíszek. Ma már szinte minden anyagból (üveg, műanyag, papír,) megtalálható, méretben, színben és díszítésben is őrületes a választék. Nagyon népszerűek a 60-as, 70-es évek retro díszei is, szerencsére sokat megőriztek belőlük, ezen a linken megvásárolhatjátok őket.

világítás
Anno a fa világítására gyertyát használtak. Ez mostanság már elképzelhetetlen, bőven lehet válogatni az egyszínű, színváltós esetleg zenélős égősorok között. Egy viszont biztos, a csillagszórót még mindig ugyanúgy kedvelik a gyerekek mint régen.

girland, angyalhaj
A hagyomány szerint a fát körbeölelő szalagok a paradicsomi fára tekeredő kígyót jelképezik. Ha megnézitek az alábbi linket, a girlandok is nagy változáson estek át, csak győzzetek választani belőlük!

színek
A karácsony hagyományos színei a vörös a zöld és az arany, de az utóbbi években nagyon trendi az egy színbe öltöztetett fenyőfa.

szaloncukor, mézeskalács, habkarika
Nélkülük elképzelhetetlen a karácsony! Szaloncukorból már létezik “nem romlandó” változat is, de mi biztosan maradunk a hagyományos verziónál, hiszen a karácsonyfáról elcsent cukor íze nem vetekszik mással. ♥

Kellemes készülődést kívánok!

Szerző: TeszVesz Tünde
Kategóriák: Ajánló, Összes

Facebook hozzászólások

Írd meg véleményed!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

A Felhasználási és adatvédelmi alapelvekben foglaltakat elolvastam, megértettem, és hozzászólásommal hozzájárulok ahhoz, hogy személyes adataimat a tájékoztatóban megjelölt célból az Extreme Digital-eMAG Kft. kezelje.