Segíteni sosem késő – állatvédelem kisember módra!

Segíteni sosem késő - állatvédelem kisember módra!

Azt mondják a nagy dolgokhoz kevés az egyszeri ember, pedig sok mindent tehetünk a magunk hétköznapi módján is. Az utóbbi hónapokban egyre többször került reflektorfénybe az állatvédelem és vele együtt a menhelyek küzdelmes hétköznapjai. A fenti Ghandi gondolattal mélységesen egyetértünk, ezért úgy gondoljuk bőven van helye ennek a bejegyzésnek… Lehet változtatni! ♥

De mit tehetsz “kisemberként”, hogy jobb legyen?

  • Mutass példát! Első körben a családra-gyerekekre gondolunk, de szép eredményt lehet elérni akár lakóközösség szintjén is (kakiszedés, póráz, fegyelmezett-szófogadó ebzet). Hidd el, a jó példa ragadós!
  • Foglakozz vele és gondoskodj úgy négylábú barátodról, mint egy gyermekről. Ő nem tud szólni, alapjáraton nem tudja ellátni-megvédeni magát. Tőled függ egész életén át, tehát légy érte felelős!
  • Védd meg! Legyen benne regisztrált chip (itt tudod ellenőrizni: http://www.petvetdata.hu ), ha bármilyen baj történne, visszakerüljön hozzád. Legyen rajta bilétás nyakörv telefonszámmal, névvel. Ha kinti kutyus, legyen rendben a kerítés, hogy ne tudjon kiszökni.
  • Ha van rá lehetőséged, minél hamarabb ivartalanítsd, rengeteg problémától kíméled meg a kutyát és ezzel magadat is. Ne higgy az ivartalanítási rémhíreknek, nem fog megváltozni a kutya jelleme, és nem fog elhízni sem. Viszont nem lesz kedve elszökdösni a szuka kutyák után, és a daganatos megbetegedések is nagyobb eséllyel elkerülik.
  • Ha tudod hogy ijedős, engedd hogy melletted maradhasson, ha kint vihar van vagy éppen tűzijáték-petárda robban.

 

Hogyan segíthetsz a menhelyeknek, állatvédő szervezeteknek?

pénzadomány, virtuális örökbefogadás, 1% adó 
Ez a leggyorsabb és legegyszerűbb módja a segítésnek. Már nagyon sok alapítványnak lehet telefonon keresztül is adományozni, tényleg csak egy gombóc fagyi ára, de nekik hatalmas segítség.

tárgyi adomány
Minden menhelynek szüksége van alapvető dolgokra, hogy fennmaradhassanak. Eledel (száraz táp, konzerv), fertőtlenítő takarítószerek, pokrócok, tálak, edények mindig jól jönnek, de gyógyászati eszközökre is szükség lehet (kötszer, vatta, sebfertőtlenítő, kesztyű).

önkéntes munka
Keresd meg a lakóhelyedhez legközelebb lévő állatmenhelyet és segíts személyesen! A kutyaotthonok szinte mindenhol tele vannak, ezáltal rengeteg a munka, biztosan nagy örömmel fogadják a segítségedet!

Fogadj örökbe!
A legjobb amit tehetsz, hiszen ha menhelyről fogadsz örökbe, akkor egyszerre két kutyust mentesz meg! Az egyik élete végéig a barátod lesz, a másik pedig hálás, hiszen új lakóként költözhet be az örökbefogadott kutyusod helyére.

Szerző: TeszVesz Tünde
Kategóriák: Közérdekű, Összes

Facebook hozzászólások

Írd meg véleményed!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

A Felhasználási és adatvédelmi alapelvekben foglaltakat elolvastam, megértettem, és hozzászólásommal hozzájárulok ahhoz, hogy személyes adataimat a tájékoztatóban megjelölt célból az Extreme Digital-eMAG Kft. kezelje.