Idén a hímzett a divat!

„Egyben kultúrfölényünk van minden európai nép fölött: népművészetünkben.”
Dr. Viski Károly, jeles néprajzkutató

Néhány hete, amikor elsőként tűnt fel a kalocsai és a matyó keresőszó a statisztikákban még arra gondoltunk, hogy ez csak röpke fellángolás lesz az oldalon, de a legnagyobb meglepetésünkre és örömünkre a népszerűségük azóta is töretlen. Immáron nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kalocsai és a matyó hímzés divat lett a TeszVeszen is!

A matyó és a kalocsai hímzést mindenki ismeri, de egy avatatlan szem számára mégis nehéz megkülönböztetni őket, hiszen mindkettő a virágmotívumokra épül és a színek is hasonló jelentőséggel bírnak. A fekete a földet, az erőt és a termékenységet, a piros az örömöt, a kék a bánatot, a sárga a nyarat, a zöld pedig a gyászt jelenti. A kalocsai hímzés az 1860-as évektől követhető, míg a matyó hímzés legalább 200 éves múlttal bír és még egy történet is fűződik hozzá.

A matyói legenda szerint egyszer egy legényt elrabolt az ördög. A fiú kedvese sokat rimánkodott, hogy adja vissza neki, mire az ördög azt mondta: Akkor kapod vissza a szerelemedet, ha elém hozod kötényedben a nyár  legszebb virágait! Bajban volt a lány, hiszen télvíz idején jártak, ám végül kitalálta, hogyan teljesítheti az ördög kívánságát. Ráhímezte kötényére a kert gyönyörű rózsáit és azt vitte cserébe a párjáért. ♥ (forrás:matyofolk.hu)

Remélhetőleg a Te párodat nem fogja elrabolni az ördög, de azért nem árt némi felkészülés, irány a TeszVesz!

Szerző: TeszVesz Tünde
Kategóriák: Ajánló, Összes

Facebook hozzászólások

Írd meg véleményed!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

A Felhasználási és adatvédelmi alapelvekben foglaltakat elolvastam, megértettem, és hozzászólásommal hozzájárulok ahhoz, hogy személyes adataimat a tájékoztatóban megjelölt célból az Extreme Digital-eMAG Kft. kezelje.