TeszVesz Vasárnap előzetes – Újracsomagolva

Biztosan olvastad már, hogy a március utolsó vasárnapján megrendezett teszveszes találkozó fő témája a környezetvédelem lesz. A rendezvényen résztvevő partnerek és a programok is a tudatos életmódot és az újra hasznosítást képviselik. Szeretném most bemutatni Neked Szanyi Erikát (organikuskert.hu), aki nemcsak az biokertészkedés mestere, de szívesen megosztja tudását és tapasztalatait az őt olvasókkal. Olvasd el az általa írt bejegyzést! :) Gyere el vasárnap és beszélgess vele élőben!
TeszVesz Tünde


A háztartási szemét jó részét a különböző csomagolóanyagok teszik ki. Az egy darab citromhoz adott nylon zacskókról lemondhatunk, meg gyűjthetjük szelektíven, de ha valóban csökkenteni akarjuk a szemétkupacot, akkor jobban tesszük ha magunk hasznosítjuk, amit lehet.

Dobozok

Cipős doboz, tévés doboz, tortadoboz, postai csomagdoboz. Kicsomagoljuk, ami benne van, a papírt összehajtogatjuk, laposra tapossuk, és jobb esetben mehet a szelektívbe. Holott tortát még fogunk sütni vagy rendelni, amit szállítani kell és újabb dobozt venni, pénzért. A cipőket is tárolhatjuk a saját dobozukban. Tovább maradnak szépek, nem a szekrényben vagy az előszobában porosodnak, hanem dobozban várják a hozzájuk passzoló évszakot. De készíthetünk belőlük polcon belüli térelválasztó elemeket is, a nagyobbakban meg kb. bármi tárolható, még az ágynemű is. Végül, de nem utolsó sorban, ajándékozásra is nagyszerűek. A szép doboz elkészítésének fortélyait itt találják.

Üveg

A borosüvegre folyatott gyertya nem új találmány, ahogy egy szép pezsgősüveg is gond nélkül használható vázaként, a nagyobb befőttesüvegek meg nyilván jól jönnek befőzéskor. A kisebb befőttesüvegek viszont valamiért páriák. Mustár, ilyen-olyan szószok minden háztartásba kerülnek, hogy az üveg aztán a kukában landoljon. Pedig ezek az üvegek tökéletesek ceruzatartónak, csavarok, szögek, gombok, mindenféle apró, szétszóródásra hajlamos dolgok tárolására. No és  fűszertárolásra.

Erős, zárható tárolóedények gazdag méretválasztékkal, és ellentétben a boltban kapható műanyag dobozokkal, nem veszik át úgy a szagokat, így cserélhető a tartalmuk. Ha mégis, akkor meg ki kell főzni és kész. És még egy előny a műanyaggal szemben: az üveg nem lép kölcsönhatásba a savas ételekkel. Elszánt ezermesterek figyelmét külön felhívnám a borosüvegből készíthető kerti lámpásokra. Az elkészítése kíván némi kreativitást, de ha nem megy, megrendelhetjük innét.

Zacskók

Zacskó is kerül a háztartásba, de van mód arra, hogy ne fulladjunk bele a műanyag tengerbe. Nyilván nem a markunkban fogjuk elhozni a zsömlét a boltból, viszont például vihetünk magunkkal saját zacskót. Igaz ez a piacra is, ahol ugyan furán néznek ránk majd a zöldségesek, de ezzel nem kell foglalkozni. Bő 15 éves piacos tapasztalatom alapján a zöldségesek majdnem bármire tudnak furán nézni, máskor meg pont semmire. Szóval csak magabiztosan!

Emellett nyugodtan használhatjuk uzsonnacsomagolásra, lefagyasztásra a zacskókat, beleértve a papírzsebkendőét is. A WC papír zacskója meg nagyszerűen működik szemeteszsákként.  A liszt és a cukor papírzacskójának sem kell rögtön a szemetesben landolnia. Tárolhatunk benne pucolt/darált diót, mogyorót, mandulát, zsemlemorzsát, de jól zárjuk le, különben zsizsikes lesz.

Szerző: admin

Facebook hozzászólások

Írd meg véleményed!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

A Felhasználási és adatvédelmi alapelvekben foglaltakat elolvastam, megértettem, és hozzászólásommal hozzájárulok ahhoz, hogy személyes adataimat a tájékoztatóban megjelölt célból az Extreme Digital-eMAG Kft. kezelje.