TeszVesz Vasárnap előzetes – A zöld ruhatár

Biztosan olvastad már, hogy a március utolsó vasárnapján megrendezett teszveszes találkozó fő témája a környezetvédelem lesz. A rendezvényen résztvevő partnerek és a programok is a tudatos életmódot és az újra hasznosítást képviselik. Szeretném most bemutatni Neked Szanyi Erikát (organikuskert.hu), aki nemcsak az biokertészkedés mestere, de szívesen megosztja tudását és tapasztalatait az őt olvasókkal. Olvasd el az általa írt bejegyzést! 🙂 Gyere el vasárnap és beszélgess vele élőben!
TeszVesz Tünde


A tavasszal együtt ellenállhatatlan kényszert érez az ember a ruhatára frissítésre. Nem tudom, hogy ez a szocializáció eredménye vagy a nők génjeikben van mint a fészekrakás, egy biztos: tavasszal új ruha kell!

Én vagyok az utolsó, aki bárkire követ vetne azért, mert szeretne egy csinos szoknyát vagy egy szép kabátot, ugyanakkor érdemes észnél lenni a csábító kirakatok láttán, és nem csak a pénztárcánk miatt. Egy pár évvel ezelőtti felmérés szerint csak az angol nők évente 100 ezer forintot költöttek, átlagban 12 darab olyan ruhára, amit soha nem vettek fel. Angliai viszonyok között az évi 100 ezer forint nem tűnik olyan vészesnek, bár akkor is kidobott pénz.

Viszont ha azt nézzük, hogy Nagy-Britannia lakossága több mint hatvanmillió fő, aminek mondjuk a fele nő, akiknek mondjuk a fele vásárolja túl magát, akkor évi 180 millió darab ruhánál tartunk. Emiatt a 180 millió darab ruha miatt teljesen feleslegesen használtak fel alapanyagot, vegyszert, energiát, szállítási kapacitást. Az adatok különösen ijesztőek, ha figyelembe vesszük, hogy ez a mennyiség egyetlen európai országban keletkezett.

Persze rossz vételek, hirtelen jött szerelmek vannak, de sokkal jellemzőbb, hogy az ember úgy érzi, hogy az a cucc KELL, amiben a hangulatingadozások mellett jelentős szerepet játszanak a leértékelések és a fast fashion áruházláncok keltette hisztéria is. Ha ezeknek ellenállunk, már meg is tettük az első lépést a zöldebb, gazdaságosabb és jobb ruhatár felé, ez azonban még csak a kezdet.

A kevesebb több

Én mindig is azt tartottam, hogy minél kevesebb pénze van az embernek, annál jobb ruhákat kell vennie. Ha van egy jó farmerünk, abban minden nap dögösen nézünk ki, míg az öt darab kínai piacon beszerzett darabban minden nap pontosan ugyanúgy festünk: kínai piacosan. Ráadásul a minőségi holmik tovább tartanak.

Aki kimarad, lemarad

A gyorséttermek mintájára született a fast fashion fogalom, amely kategóriába a legtöbb itthoni konfekció ruhabolt is beletartozik. Ezek a láncok nagyon ügyesen apellálnak a birtoklási vágyunkra és a döntéskényszer okozta stresszre. Ennek legszebb példái az egyre népszerűbb pucérkodós boltnyitások, promóciók. Sok kollekciót hoznak ki egy évben, amelyek csak rövid ideig kaphatóak, így ha kinézünk valamit, nincs idő gondolkodni. Vagy megvesszük most, vagy soha. Így lehetünk gazdagabbak mindenféle fölsőkkel, szoknyákkal, amiket aztán elhűlve nézegethetünk, hogy mégis mi vitt erre minket? Gondoljuk át, hogy valóban nem tudunk élni enélkül a szoknya/blúz/cipő nélkül, mert pont rólunk szól és mindenhez megy? Ha a válasz nem, semmi szükségünk rá. Ha arra jutunk, hogy igen, de közben elvitték az orrunk elől, akkor sem érdemes mérgelődni, lesz még tavasz, lesz még szoknya. Plusz egy ilyen helyzet kiváló tréning a tárgyakhoz való ragaszkodásunk csökkentésére.

Made in

Belegondoltak már abba, hogy milyen anyagból és milyen munkabérek mellett készülhet egy póló, aminek a címkéjén az van Made in Cambodga és Budapesten 2500 forintba kerül? Ráadásul ezen még haszon is van. Ha lehet Európában készült terméket vásároljanak. Egyrészt ez garantálja a gyártásra vonatkozó környezetvédelmi előírások betartását, másrészt nem valószínű, hogy 10 éves gyerekek varrták fél dolláros órabérért. És még a lokális ipart is támogatják.

Az állandóság ereje

Tudja, hogy jól áll a piros? Nagyszerű! Fölösleges az állandóan változó színek és fazonok mentén szezonról szezonra lecserélnünk a ruhatárunkat. Amellett, hogy egy anyagi csőd, nem áll jól mindenkinek minden, a zömében tinikre fazonírozott szettekben meg kifejezetten idétlenül lehet kinézni már 5 perccel 25 után is. Nyugodtan fogadják meg a nagy tervezők tanácsát: mindenki öltözködjön a típusának és a stílusának megfelelően. Egy jó minőségű, hozzánk illő darabban évekig jól nézhetünk ki. Különös igaz ez a cipőkre, hiszen a lábméretünk változik a legkevésbé.

Csere-bere

Bármennyire tudatosan vásárol az ember, mindenki nyúlhat mellé, no pláne unhat rá ruhákra. Ahelyett hogy kiszórnánk a kukába, tarthatunk barátnői ruhabörzét. Ruhacserére egyre többször van mód szervezett formában is, de az interneten is eladhatjuk a ruháinkat. Mindegy mennyit kapunk érte, biztos hogy jobb üzlet mintha még három évig porosodna a szekrényben, ráadásul visszakerül a körforgásba. Emellett elvihetjük az adományboltba vagy felajánlhatjuk más jótékonysági szervezetnek is. A lényeg, hogy ha kukába dobjuk semmi más nem történik, mint hogy másoknak még esetleg hasznos holmikkal gazdagítjuk a szeméthegyet.

Tartsuk a súlyunkat

A súlyingadozás testileg-lelkileg megterhelő és nem is gazdaságos. Az önsanyargatás és a diéták helyett étkezzünk tudatosan. Így nem kell fogyókúrázni, a kedvenc ruháinkat pedig évekig magabiztosan viselhetjük.

Szerző: admin

Facebook hozzászólások

Írd meg véleményed!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

A Felhasználási és adatvédelmi alapelvekben foglaltakat elolvastam, megértettem, és hozzászólásommal hozzájárulok ahhoz, hogy személyes adataimat a tájékoztatóban megjelölt célból az Extreme Digital-eMAG Kft. kezelje.