Adatvédelmi világnap

Napról napra egyre többen használjuk a közösségi oldalakat, észre sem véve annak veszélyeit. Mivel a TeszVesz is aktív résztvevője a Facebooknak, így úgy gondolom kötelességem felhívni a közel 16500 rajongó figyelmét személyes adataik védelmének fontosságára. Hihetetlennek tűnik, de igaz, hogy ha egy fotó felkerül az internetre, akkor onnan nincs visszaút.

Tudtad, hogy a Facebook alapból publikusnak állít be minden rólad szóló információt? Tehát, ha még nem változtattál semmit a beállításokon, akkor ország-világ számára nyitott könyv az életed. Ezt persze el lehet intézni egy vállrándítással is, de hidd el nem lehet túl kellemes, ha egy állásinterjún az arcodba tolják a rólad készült pikáns parti fotót vagy még rosszabb esetben, ha egy felnőtt oldalról köszön vissza egy jól sikerült nyári fürdőruhás képed… Pedig tényleg csak egy pár perc az egész! Lépj be a Facebook fiókodba és ellenőrizd az adatvédelmi beállításaidat!

Alapértelmezett adatvédelmi beállítások kezelése

Kattints erre a linkre és jelöld be az „Ismerősök” beállítást! Így csak az ismerőseid láthatják az általad feltöltött tartalmakat.

Hogyan lépsz kapcsolatba

Kattints a „Beállítások szerkesztése” linkre, majd a felugró ablakban javítsd át a fenti kép alapján a beállításokat. A „Kész” gombra kattintás után már csak az ismerőseid láthatják és írhatnak az idővonaladra (Timeline). Azért az új kapcsolatok is fontosak, ennek érdekében mindenki száméra engedélyezted az üzenetküldést és az ismerősnek jelölést.

Hogyan működnek a címkék

A fenti beállításokkal megakadályozhatod, hogy az engedélyed nélkül bejelöljenek vagy (címkézzenek) egy képen.

Alkalmazások és weboldalak

Ellenőrizd az alkalmazásaidat! Valószínűleg a legnagyobb százalékára nincs már szükséged, így feleslegesen „szednek ki” belőled információkat. Kattints a „Beállítások módosítása” gombra, majd azon belül az alkalmazásnál található „Szerkesztés” linkre és nézd meg milyen adatokat engedélyeztél. Itt akár el is távolíthatod az alkalmazást.

Elméletileg ennyi volt az egész, köszönöm, hogy velem tartottál! Ha van még olyan részlet, amit esetleg kihagytam, akkor ne kímélj! A lényeg, hogy biztonságban tudjuk adatainkat, mert ugye jobb félni, mint megijedni! 😉

További szép hétvégét!

Szerző: TeszVesz Tünde
Kategóriák: Hasznos linkek, Összes

Facebook hozzászólások

2 hozzászólás

 
  • Tündi szerint:

    Ezek tényleg hasznosak voltak, köszönöm. Azt elárulnád, hogy tudom beállítani, hogy ismeretlenek ne lássák az üzenőfalamat, esetleg ne tudják megnézni, kik az ismerőseim?
    Köszi
    Tündi

  • TeszVesz Tünde szerint:

    Szia! A bejegyzésben látható első két kép mutatja azt a beállítást, ahol csak az ismerőseid láthatják majd az üzenőfaladat.

Írd meg véleményed!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

A Felhasználási és adatvédelmi alapelvekben foglaltakat elolvastam, megértettem, és hozzászólásommal hozzájárulok ahhoz, hogy személyes adataimat a tájékoztatóban megjelölt célból az Extreme Digital-eMAG Kft. kezelje.