Madárlesen


A hétvégén alkalmam volt meglesni néhány tüneményes kismadarat, amint éppen fürdőztek a rövid zivatar után megmaradt tócsában. A fiúkat is teljesen elvarázsolták, hosszú percekig képesek voltak mozdulatlanul állni mellettem és figyelni. Csak néhány perc volt az egész, de így is fantasztikus élményt nyújtottak a kis csicsergők. A gyerkőcök örömét látva elhatároztam, hogy egyik hétvégén elviszem őket egy madárlessel egybekötött kirándulásra.

Még sosem mentem madárlesre, így kezdésnek bevetettem magam az internet információ áradatába. Szerencsémre a madárkedvelő oldalakon és blogokban rengeteg tanácsot lehet olvasni, így feljegyeztem néhányat.

Hová menjünk madárlesre?

Igazából szinte bármilyen nyugodt fás-bokros rész alkalmas a megfigyelésre, de a legideálisabb az erdő, tó vagy esetleg mocsaras terület. Ha nincs sok időd, akkor egy csendes park is megfelel, de azért egy egész napos erdei kirándulás alatt sokkal több madárfajt lehet megfigyelni. Ha nagyon elszánt vagy, akár több napos kirándulást is szervezhetsz a családnak.

Mit vigyünk magunkkal?

Tapasztaltabb madárlesők azt állítják, hogy távcső nélkül lehet, de nem érdemes elindulni, hiszen szabad szemmel nem lehet igazán (főleg kezdőként) beazonosítani a madarakat. A fényképezőgépet nem szabad otthon hagyni, jól jönnek majd a képek az utólagos meghatározáshoz. Sőt, ha van kamerád, akkor a gyönyörű madárénekeket is rögzítheted! A madárhatározó könyvet se felejtsd ki a hátizsákból, nagy segítségedre lesz a kirándulás alatt!

Ha szeretnéd a saját kertedben élvezni a madarak társaságát, akkor telepíts sövényt, ültess bodzát, kökényt vagy borostyánt! Fontos, hogy a madarak tavasztól őszig természetes táplálékhoz jussanak, ezért ebben az időszakban ne tegyél ki nekik táplálékot. Viszont készíthetsz  madáritatót, arra nagy szükségük lesz a nyári hőségben.

Tehát akkor madárlesre fel! Én már alig várom! Neked volt már ilyen élményben részed?

Szerző: TeszVesz Tünde
Kategóriák: Ajánló, Összes

Facebook hozzászólások

Írd meg véleményed!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

A Felhasználási és adatvédelmi alapelvekben foglaltakat elolvastam, megértettem, és hozzászólásommal hozzájárulok ahhoz, hogy személyes adataimat a tájékoztatóban megjelölt célból az Extreme Digital-eMAG Kft. kezelje.