Csomagolási ötletelés újra

Úgy gondoltam érdemes lenne feleleveníteni a tavalyi ötletelős bejegyzést, hiszen sokunknak még mindig fejtörést okoz mibe küldjük az eladott árut. A csomagolásánál elsődleges szempont, hogy ne sérüljön a termék, illetve minél könnyebb (ezáltal olcsóbb) legyen a küldemény.

Belső védelem:

Elsőnek mindenképpen tedd bele az árut egy nejlon tasakba! Lehet uzsonnás, mélyhűtő vagy szemeteszsák is, a lényeg, hogy védve legyen a nedvességtől és a kosztól! Ruhanemű esetén extra lapos levelet nyerhetsz, ha Folpackot használsz (teljesen kinyomhatod a felesleges levegőt), de számolj azzal, hogy valamelyest gyűrődni fog az anyag.

Külső védelem:

Itt már bőven választhatsz a lehetőségek közül! Hagyományos megoldásként használhatsz a méretnek megfelelő borítékot (akár buborékos is), barna csomagolópapírt vagy kartondobozt. Némi kreativitással azonban fillérekből megoldható a csomagolás kérdése. Készíthetsz magadnak borítékot egyszerű A4-es lapok összeragasztásából vagy összetűzéséből, de felhasználhatod az üres (tiszta) kekszes, rizses vagy tápszeres, egyéb dobozkákat is. Reklámújságot is használhatsz külső borításként, de ekkor az egyik oldalára ragassz fehér papírt, hogy a címzés és a feladó is jól látható legyen!
Bizsu, ékszer, óra és egyéb kisebb méretű törékeny tárgyak

Műanyag DVD tok: tökéletesen zár és véd
Szivacs és bubis fólia: vágd össze kisebb darabokra, tekerd bele a kényes árut, majd celluxozd körbe!
Kisméretű dobozkák: gyufás, gyógyszeres vagy cukorkás dobozkákat gyűjtsd össze. Külső, lezáró csomagolásként nem használhatod őket (a normál boríték megengedett legkisebb méret), de belső „merevítésként” tökéletesek.
Lábbelik és egyéb gyűrődésre kényes tárgyak

Tojástartó és kartonlap:
Szedd szét a papír tojástartót két részre (alsó-felső). A bezacskózott lábbelit tedd az alsó részbe és borítsd rá a felső részt, majd ragasztószalagozd körbe! Csomagolópapírt rá és már mehet is a postára! Tojástartó híján ugyanezt megtehetjük két kartonlappal, ha előtte a megfelelő méretre vágjuk. (köszönjük Hupisz)

Végül, de nem utolsósorban bemásolnám a posta küldeményforgalmi szabályzatából az idevágó passzust:

„5.1.2.1 Küldemények csomagolása
A csomagolásnak olyannak kell lennie, hogy az a tartalom tulajdonságának, jellegének, alakjának, tömegének megfeleljen, és a Postától elvárható szakszerű szállítás során a tartalom minőségét és épségét megóvja. A csomagolás, illetve a becsomagolt küldemény más küldeményekben, anyagmozgatási-, és szállító eszközben nem tehet kárt, a küldemény, illetve tartalma emberi életet, a kezelők testi épségét, egészségét nem veszélyeztetheti és a környezetet nem károsíthatja. Burkolatként olyan tiszta, világos csomagolóeszközt kell használni, amely a címirat olvashatóságát, valamint a postai kezelést nem zavarja, és amelyre a címirat, a postabélyegek és egyéb jelzések könnyen és tartósan ráragaszthatók.
Nem kell csomagolni azokat a tárgyakat, amelyeket a kereskedelmi szokás szerint nem csomagolnak (pl.: autógumi, műanyaghordó). Ilyen esetben függő, ragasztott címiratot is lehet alkalmazni.”

Remélem tudtam segíteni. Ha esetleg van olyan ötleted, amelyet itt nem soroltam fel, nyugodtan oszd meg velünk!

Szerző: TeszVesz Tünde
Cimkék: ,
Kategóriák: Hasznos linkek, Összes

Facebook hozzászólások

3 hozzászólás

 
  • K_E_Timi szerint:

    Sziasztok!

    Én nemrég találtam egy nagyon erős A/4-es borítékot. -Papírboltban. Igaz, hogy nem fehér, hanem világosbarna, de sokkal-sokkal erősebb, mint a fehér és csak 10 Ft-ba kerül. Szemben a postai fehérrel, ami 25 Ft. Bár 2 dkg, ezt bele kell kalkulálni az súlyba, de eddig még soha semmi panasz nem volt rá.

  • Biopon szerint:

    Küldeményként kapott buborékos boríték újrahasznosítása: ha sikerül sérülésmentesen felbontani, akkor újra fel lehet használni: ha kisebb méretű, beleteszem egy nagyobb sima borítékba és ez utóbbit címzem meg. Ha nagy méretű, akkor öntapadós vagy tiszta, kicsit vastagabb fehér papírral leragasztom a feladót és a címzettet, és erre írom rá az új adatokat. Ha a papír része sérült, akkor kivágom a belső bubis bélést, amit némi cellux segítségével egy sima borítékban újra használhatok.

    A reklámújságokkal sajnos rossz a tapasztalatom: mire a címzetthez ér a küldemény, már cafatokban lóg, mert nem bírja a postai gyűrődést…viszont lazán összegyűrve a dobozban belső kitöltő anyagként kiválóan használható.

    Külső csomagoláshoz jól használható még az erősebb fajta, használt ajándék-csomagolópapír vagy csomagoló-fólia. Csak arra kell figyelni, hogy a kapott ajándékot óvatosan bontsuk ki, majd a papírt szépen összehajtogatva őrizzük meg. Ha színes, akkor a címzéshez egy fehér papírt kell ráragasztani.

  • cseng21-t szerint:

    A cukor gyűjtő csomagolásként használt papírja is erősebb az átlagos csomagoló papírnál. Én ezt használom persze függ az eladott áru jellegétől és ha szert teszek rá. A nagyobb A/4-es borítékota (használt) kifordítom és kisebb borítékot tudok belőle csinálni. A kiürült műanyag flakonok is felhasználhatóak (kissé összelapítva) pl. műszaki cikkeknél mint kitöltő anyag.

Írd meg véleményed!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

A Felhasználási és adatvédelmi alapelvekben foglaltakat elolvastam, megértettem, és hozzászólásommal hozzájárulok ahhoz, hogy személyes adataimat a tájékoztatóban megjelölt célból az Extreme Digital-eMAG Kft. kezelje.