Posta Világnap

Ma ünneplik világszerte a postát, illetve a postásokat. Ennek örömére kicsit kutakodtam a neten és találtam néhány érdekességet a posta történetéről, amit szeretnék most megosztani Veletek.

Magyarországon elsőként hírvivők és futárok szállították a leveleket, de ez kizárólag a királyok és a nemesek kiváltsága lehetett. Az egyszerű pórnép kénytelen volt rábízni levelét egy vándorra vagy az átutazó kereskedőkre.

Mátyás király idején gurultak először a Kocs nevű községből származó postás szekerek, innen ered a postakocsi szó. 150 évvel később az első főpostamester (jól kapaszkodj meg), Taxis Mátyás felügyelt a hálózatra.

A fürge postakocsik után, 1855-ben már a vasút is beszállt a levelek fuvarozásába, így az emberek egyre gyorsabban kaphatták kézhez a csomagjaikat. Ezekben az években a címzettek legnagyobb örömére már házhoz is kézbesítették a küldeményeket, majd néhány évtized múlva megjelentek az igazi biciklis postások, akik azóta is töretlenül jelen vannak az életünkben.

Szóval szimpátia ide vagy oda, ha ma találkozol a postással, köszönj rá hangosan és eressz meg egy nagy mosolyt, biztosan jól fog neki esni!
Sok levélfeladást kívánok a hétre!

Szerző: TeszVesz Tünde
Cimkék: ,
Kategóriák: Ajánló

Facebook hozzászólások

Írd meg véleményed!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

A Felhasználási és adatvédelmi alapelvekben foglaltakat elolvastam, megértettem, és hozzászólásommal hozzájárulok ahhoz, hogy személyes adataimat a tájékoztatóban megjelölt célból az Extreme Digital-eMAG Kft. kezelje.