Autó nélkül a városban!

Gondoltál már arra, hogy otthon hagyod a kocsit és inkább gyalogosan indulsz el a munkahelyedre? Nehéz döntés, hiszen a látszólagos kényelmet nehéz magunk mögött hagyni. Igen, nem írtam félre, az autós kényelem tényleg látszólagos… Gondolj csak bele! Ülsz a dugóban, minden sarkon egy újabb piros lámpa, körülötted mindenki ideges. Mire végre találsz egy parkolóhelyet, már Te is ugyanolyan stresszes vagy, mint a többi autós és ez az egész napodra kihat. Majd hazafelé újra, ugyanígy…

Játsszuk most el ugyanezt tömegközlekedéssel.
Egy kicsit korábban keltél, viszont nagyobb az esély arra, hogy pontosan érkezel a munkahelyedre. Utazás közben nyugodtan lazíthatsz és élvezheted a lélekfrissítő reggeli elmélkedést. Nincs kuplung, nincs index, zavartalanul merenghetsz kedvedre. A kollégák nem is értik, mitől lettél ennyire nyugodt és kiegyensúlyozott.
Mi kell hozzá? Természetesen jegy vagy bérlet. Egy pontos karóra, hogy pontosan érkezz a megállóba. Öltözködés közben jusson eszedbe, hogy a tűsarkú nem igazán kompatibilis a busszal és a metróval, tehát próbálj meg kényelmesebb cipőt beszerezni. Egy nagy táska sem árt, amiben az összes holmidat gond nélkül cipelheted. A “lazításhoz” vigyél magaddal újságot vagy könyvet, esetleg MP3-at.

A következő alternatíva a kerékpár.
Most is korán ébredtél, viszont nem kell várni a buszra és folyamatos az előrehaladás. Ne felejts el széles mosollyal integetni a szomszédnak (aki szokás szerint ül a dugóban), miközben lazán elsuhansz mellette. Talán elgondolkodik, hogy másképp is lehetne. A mozgástól kipirulva, felfrissülve érkezel minden nap a munkahelyedre. Agyad éles, mint a borotva, közérzeted a csúcson. Hidd el, sem az alakod, sem a főnököd nem bánja majd, ha bringával jársz dolgozni. 🙂

Jól hangzik, nem? De mi kell hozzá? Elsődlegesen egy kerékpár, ami befektetésnek sem utolsó, hiszen ha bringázol sem bérletet, sem benzint nem kell vásárolnod. Nem árt a kényelmes ruházat, biztonsági felszerelés, napszemüveg, illetve egy jó hátizsák.

A legutolsó és egyben legkörnyezetkímélőbb közlekedési mód a gyaloglás.

Ebben az esetben csörög a vekker a legkorábban, de megéri korán kelni, hiszen hajnalban lehet beszerezni a legropogósabb, illatos kiflit. A reggeli friss levegő és a folyamatos mozgás megteszi hatását. Séta közben szabadon cikázhatnak a gondolataid. Mire beérsz, tele leszel energiával és néhány munkatárs (stresszes-autós) irigykedő pillantásával.

Lássuk, mi kell a gyalogláshoz? Ez a legköltségkímélőbb alternatíva, hiszen igazából csak egy jó sportcipőre és egy nagy adag kitartásra van szükséged. Persze a munkába gyaloglás nem mindenki számára megoldás. Ha nagyon messze laksz, akkor azért nem túl életszerű, hogy több órát sétálsz munkába menet-jövet. Ebben az esetben válaszd inkább a tömegközlekedést.

Ha nem is rohansz azonnal buszjegyet vagy biciklit vásárolni, azért érdemes lenne végig gondolni ezeket az utazási lehetőségeket is. Gondolj a jövő nemzedékre, a fenntartható városi közlekedésre és próbáld ki most szerdán, az Európai Autómentes napon kocsi nélkül megoldani az utazást.

Kapcsolódó információk
http://criticalmass.hu– Biciklizz minden hétköznap
http://www.mobilitasihetbudapest.hu/– Európai Mobilitási Hét Budapest

Szerző: TeszVesz Tünde
Kategóriák: Ajánló

Facebook hozzászólások

1 hozzászólás

 

Írd meg véleményed!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

A Felhasználási és adatvédelmi alapelvekben foglaltakat elolvastam, megértettem, és hozzászólásommal hozzájárulok ahhoz, hogy személyes adataimat a tájékoztatóban megjelölt célból az Extreme Digital-eMAG Kft. kezelje.