Építsünk óvodát Kecskeméten


Neked is feltűnt már a két boldog kisfiú a Teszvesz főoldalán? Kattints a vidám lurkókra, hogy minden infót megtalálj, ami a nyereményjátékkal és az óvodaépítéssel kapcsolatos. Aztán, ha már ott találtad magad WaldorfKecskemet oldalán, akkor érdemes körbenézni a termékek között is, hiszen a választék hatalmas. A gyermeknevelési könyvektől kezdve, a játékokon át, egészen az alternatív tisztítószerekig, szinte mindent megtalálhatunk az aukciók között.
Posztós Zsuzsanna, a WaldorfKecskemet képviselője válaszolt néhány kérdésünkre. Ezúton is köszönjük neki a közreműködést.

 

Mi a különbség egy hagyományos óvoda és egy Waldorf óvoda között?

Amikor belépünk egy csoportszobába, elsőként szembetűnő a sok természetes anyag, a fabútorok, baldachinok, kuckók, a pamut és selyem anyagú textíliák, kellemes pasztell színek, az énekszó vagy halk dúdolás, az elmélyülten játszó gyermekek. A Waldorf-pedagógia tudatosan él a ritmikus ismétlés én-erősítő, szorongásoldó hatásával. Állandó ismétlődéssel térnek vissza az évkör ünnepei, a természet évszakonkénti változásai és az ezzel összefüggő emberi munkák. Az ünnepek és az ünnepekre való meghitt készülődés áthatja az óvoda életét. Egészséges változásban élhetik át a gyermekek az elfeledésből lassan felmerülő felismerést, és az örömteljes várakozás szakaszainak végén a beteljesülést. Az évkör az évszakokra és Európában a keresztény ünnepekre épül. Nagyon bensőséges és lélekfejlesztő tud lenni egy-egy foglalkozás, ünnep, mind gyereknek, mind szülőnek és a pedagógusnak is. Ezek a keresztény kultúrkör részei, pl: Mihály-nap, Márton-nap, Advent. A háztartási és kerti munkák, és a főként magyar gyökerekből eredő mesék, énekek, játékok mind az adott időszakkal való együttlélegzést tükrözik. A Waldorf-óvoda életében ismeretlen az intellektuális nevelést célzó foglalkoztatás a fogváltás előtt. Az iskolaérett gyerekeknek felkészítő gyakorlati foglalkozásként egy-egy munkadarabot kell készíteniük, általában szőni, amit szintén a foglalkozások során sajátít el kis szövőkereten, hurkakötőfán. Az óvodások minden nap kint vannak a szabad levegőn, hallgathatnak mesét, éneket, és a hét minden napján részük lehet valamiféle alkotásban, mint vizes festés, méhviasz-gyurmázás, gyapjúkép-készítés, cipósütés, Euritmia (táncos mozgásművészet) és bőven van idejük a legfontosabbra, a szabad játékra, ami ebben az életkorban a legfontosabb és legfejlesztőbb számukra.
A szülői gondozást, tanítgatást ez az óvoda sem helyettesítheti, viszont elég hű környezetet biztosít a gyerek társadalomba való szocializálódásához, szinte minitársadalomként éli meg a mindennapjait a korcsoportok különbségeit, erőviszonyokat. A vegyes csoportokban optimális a korcsoportok, nemek aránya és a létszám.
A pedagógus kialakítja azokat a határokat, hogy minél később avatkozzon bele a gyerekek konfliktusába, így a gyerek át tudja élni a valós élethelyzeteket.
A Waldorf pedagógia csak látszólag engedékeny, azonban a pedagógia specifikus módszerei, foglalkozásai, ünnepeinek komolysága erősen nevelő hatású.
Nemrég készült el az “Ünnepi kalendárium” című kiadványunk, amelyben az évkör ünnepei énekekkel, mesékkel, és leírásokkal kísérve bemutatásra kerültek.

 

Nagyon sokféle terméktípus megtalálható Önöknél. Miért pont ezeket a termékeket választották ki a TeszVeszre?

Tapasztalataink és törekvéseink szerint választottuk ki a termékkínálatunkat.
A játékok, kreatív eszközök a Waldorf intézményekben is használt eszközök. A természetes alapanyagú és meleg tapintású anyagok elengedhetetlenek a pozitív életérzés kialakulásához. A kézzel készített tárgyaknak, játékoknak, kiegészítőknek pedig szinte “lelke van” a tömegcikkekkel szemben. Ugyancsak fontos a gyermekeinkkel eltöltött minőségi idő, amit a közös játékban és egymás közelségében lehet leginkább megélni. Ehhez kínáljuk játékainkat, könyveinket, amelyek egy kicsit más megközelítésben egy remek megerősítés a szülői feladatvállalásban. Pici babával pedig jó segítség a hordozókendő, aki rászán egy kis időt, hogy megtanuljon pár kendőkötési módot, annak szinte új dimenziók nyílnak meg – gondoljunk csak a tömegközlekedésre, a hasfájós órákra, és arra, amikor a kicsi után szaladunk a picivel…
A természettel és környezetünkkel harmóniában élő ember számára fontosak a tudatosan megválasztott fogyasztási cikkek, mint például a bio- és natúrkozmetikumok és az alternatív tisztítóeszközök.

 

Több játék is található az oldalon. Melyiket kedvelik a legjobban a gyerekek?

Az egészen kicsik, a minőségi méhviaszkrétákkal tudnak “igazán nagyot” alkotni. A kisgyermekek keze még alkalmatlan a ceruzafogásra, bár a legtöbben nagyon ügyesen tartják a kezükben, ennek ellenére nem ajánlott görcsös ceruzafogásra kényszeríteni a még porcos kézközépcsontokkal rendelkező kezecskéket.
A gyurmák -ahogyan a kréták is- 100% természetes méhviaszból készültek, természetes szinezékkel. A gyurma a kéz melegétől meglágyulva, szinte hártya-vékonyságúra simítható. A fantázia szabta határok között szinte bármit el tudnak készíteni belőle a gyerekek. Az elkészült remekek a kéz melege nélkül kikeményednek, ha eljön az ideje, akkor újrahasznosíthatóak. Kellemes tapintású a méhviasz, nincs “maszatos” érzés, hiszen természetes anyag. Az én gyermekeim, 5 éve tartó rendszeres gyurmázás mellett az első 12 színű készletüket használják még -nyugodtan mondhatom, hogy nagyon kiadós.
A nagyobbaknak a golyó-pálya-építő játékok és a stratégiai játékok a kedvenceik. A Csanádi József által tervezett játékok különlegessége, hogy magyar feltalálótól-készítőtől való játékok, szorosan kapcsolódnak a történelmi ismeretekhez és hagyományőrzéshez. Egyfajta visszacsatolásként, élmény-szinten rögzítik a “tananyagot” -nem igazán kedvelt kifejezéssel: játszva tanít.

 

Sokan vásárolnak Önöktől alternatív tisztítószereket. Ez a termék képes felvenni a versenyt a hagyományos mosóporokkal szemben?

A mai vegyipari termékekkel körülvett, és agyonmérgezett világunkban már hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy korábban ugyan olyan jó – ha nem jobb -, megoldások voltak a ház körüli teendőkre, mint manapság. A ma “alternatívnak” nevezett tisztítószerek, valójában mindig is léteztek, és mind árban, mind hatékonyságban felveszik a versenyt a vegyi tisztítószerekkel. Ezen felül pedig nem terhelnek bennünket és környezetünket – gondoljunk az allergiák kialakulására és a vízkészlet mérgezésére.
Nehéz ellenállni a reklámok ígéreteinek és bevezetni egy kíméletesebb mosási módot. Furcsa, hogy nem habzik, nincs illata. Legjobb talán apróbb lépésekben áttérni az alternatív mosásra. Először csak frissítő-mosásoknál alkalmazni, aztán a jó tapasztalatokkal felvértezve már bátrabban nekivághatunk a “makacs foltoknak” és a piszkosabb ruhák mosásának is. Magam is még félúton járok, a gyakori sikerek megerősítenek abban, hogy nemcsak kíméletes, hanem kellően hatékony is.

 

Milyen módokon segíthetünk az új óvoda felépítésében?

Az oktatás Magyarországon jelenleg nagyon forráshiányos. Egyetlen Intézmény sem tud külső pályázati vagy támogatói segítség nélkül beruházásokat megvalósítani. Óvodánk építéséhez mi is mind a két lehetőséget párhuzamosan járjuk. A TeszVesz felhasználóinak támogatására is számítunk, és kérjük, hogy adójuk 1%-ának felajánlásával, és a téglajegyek vásárlásával segítsék megvalósítani nagy célkitűzésünket.
A TeszVesz regisztrációnk eladásai is óvodánk felépülését támogatja, az elmúlt 2 hét tapasztalata azt mutatja, hogy a szándékunk találkozott a TeszVesz felhasználók igényeivel.
Köszönjük az érdeklődést és a bizalmat, reméljük a továbbiakban is sok téglajegyet és Waldorfos terméket fogunk postázni, támogatóink és vevőink megelégedésére!

 

Köszönjük szépen a válaszokat! Remélem ezek alapján sokan választjátok majd WaldorfKecskemet termékeit. Ha megnéznéd az összes waldorfos aukciót, kattints ide a választék megtekintéséhez!

 

Figyelem! 2010. március 14-ig minden egyes WaldorfKecskemet termék megvásárlásával növelni fogod a nyerési esélyeidet! További részletek itt…

 

Szerző: TeszVesz Tünde
Kategóriák: Nincs kategorizálva

Facebook hozzászólások

Írd meg véleményed!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

A Felhasználási és adatvédelmi alapelvekben foglaltakat elolvastam, megértettem, és hozzászólásommal hozzájárulok ahhoz, hogy személyes adataimat a tájékoztatóban megjelölt célból az Extreme Digital-eMAG Kft. kezelje.