Tippek csőbehúzás ellen

Előfordulhat, hogy időnként olyan emberekkel is összetalálkozunk az interneten, akiket az életben biztosan messziről elkerülnénk, főleg ha vásárlásról van szó. Offline könnyű dolgunk van, hiszen besétálunk az üzletbe és közvetlenül előttünk van minden: áru, eladó stb.. Az online vásárlásnál mindez nincs jelen, csak a termékről néhány mondat, egy-két kép és az eladó értékelései.

Hogyan lehetne megelőzni azt, hogy besétáljunk az esetleges csapdákba?

    Néhány jó tanács még a vásárlás előtt:

  • Nagy értékű árunál, ha van rá lehetőség, kérjünk személyes átvételt, készpénzes fizetéssel! Természetesen ehhez olyan terméket és eladót kell találnunk, akivel nem élünk fényévekre egymástól…
  • Ha olyan árucikkről van szó, amihez nem igazán értünk, akkor kérjünk meg egy hozzáértő barátot vagy ismerőst, hogy nézze át ő is a termékleírást, segítsen nekünk megtalálni a megfelelő terméket!
  • Legyünk óvatosabbak, ha kizárólag csak katalóguskép szerepel a termékleírásban! Kérjük meg az eladót, hogy tegyen fel olyan képet, ami a meghirdetett termékről készült!
  • Nézzük meg az eladó értékeléseit is! Ne csak az értékelés szövegét, hanem magát az eladott termékeket is nézzük meg!
  • Ha egy eladónak sok, olcsó, nagy értékű, licit nélküli árral meghirdetett terméke van – és mellé nincs még értékelése, legyünk különösen körültekintőek!
  • Minden részletre kérdezzünk rá, még mielőtt licitálnánk az aukción!
  • Licitálás előtt ellenőrizzük le az eladó hozzáállását! Kérdezzünk tőle az aukció oldalán található “Kérdések és válaszok a termékkel kapcsolatban” linkre kattintva! Biztosan van olyan kérdésünk az áruval kapcsolatban, amire szívesen olvasnánk a választ. Írjunk az eladónak! Ha mindig korrekt és tiszta választ kapunk, akkor biztos minden rendben lesz. Aki fittyet hány a leendő vásárlóira, azt viszont felejtsük el!
  • Kíváncsibb vevők elolvashatják az eladó fórumhozzászólásait (persze, csak ha vannak), amiből elég sok minden kiderülhet.
    Ha már megtörtént a baj, mit tehetünk?

  • Ha már teljesen biztosak vagyunk abban, hogy csalás áldozatai lettünk, először mindenképpen értesítsük a TeszVeszt!
  • Menjünk el a lakóhelyünk szerinti rendőrkapitányságra és tegyünk feljelentést! Nyomtassunk ki az aukcióval kapcsolatos dokumentumokat: a meghirdetett termék oldalát a TeszVeszről, az aukció végén kapott értesítő e-mailt, amiben szerepelnek az eladó adatai; a banki utalásunkat bizonyító oldalt és az egész levelezésünket az üggyel kapcsolatban. Ezeket vigyük magunkkal a rendőrségre és csatoljuk a feljelentéshez!
  • A hivatalos eljárás során a hatóság megkeresi a TeszVeszt – mi pedig minden tőlünk telhető segítséget megadunk a sikeres nyomozáshoz.

Nagyon remélem, hogy nem ijesztettem el senkit a licitálástól! A becsületes eladók nevében állíthatom (rengetegen vannak), hogy sokkal több a sikeres vásárlás, mint a sikertelen. Ahogy nő a vásárlásaink száma, úgy leszünk egyre érzékenyebbek arra, hogy kiszűrjük a csőbehúzós eladókat.
Természetesen a rendőrségi megkeresésekre mindig soron kívül és teljes részletességgel válaszolunk a hatóságnak, ezzel is segítve az ilyen esetek felgöngyölítését. A mi közvetlen érdekünk is, hogy ne legyenek szélhámosok az oldalon.

Nyugalmas és eredményes karácsonyi készülődést kívánok mindenkinek!

Szerző: TeszVesz Tünde
Kategóriák: Közérdekű

Facebook hozzászólások

2 hozzászólás

 
  • seira1 szerint:

    Igen, ez nagyon szép. Csakhogy ha nem több tízezres nagyságrendű a károd, a rendőrség nem tesz – nem tud tenni – semmit.
    És ezt a csalók is tudják. Lehet, hogy a törvénynek nem sok pl 3-4000 ft, de ha megkárosítanak valakit akár csak ennyivel, nem hiszem, hogy egy vállvonással el tudja intézni a delikvens.
    Kriszti

  • szuzzka szerint:

    Így van igaz,ez nagyon szép….de ha ezekkel a papírokkal besétálok a rendörségre hogy 30000ft-tal behuztak,akkor is kinevetnek mert nem tudnak tenni semmit!!!Így igaz,és ezzel nem tudunk mit tenni,le kell nyelnünk mert a tesz vesz csak ennyit tehet hogy elirányít a rendörségre:(Elöre utalni???ÁÁÁÁ…nem szabad

Írd meg véleményed!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

A Felhasználási és adatvédelmi alapelvekben foglaltakat elolvastam, megértettem, és hozzászólásommal hozzájárulok ahhoz, hogy személyes adataimat a tájékoztatóban megjelölt célból az Extreme Digital-eMAG Kft. kezelje.