TeszVesz Vasárnap előzetes – Friss, zöld reggel

Biztosan olvastad már, hogy a március utolsó vasárnapján megrendezett teszveszes találkozó fő témája a környezetvédelem lesz. A rendezvényen résztvevő partnerek és a programok is a tudatos életmódot és az újra hasznosítást képviselik. Szeretném most bemutatni Neked Szanyi Erikát (organikuskert.hu), aki nemcsak az biokertészkedés mestere, de szívesen megosztja tudását és tapasztalatait az őt olvasókkal. Olvasd el az általa írt bejegyzést! 🙂 Gyere el vasárnap és beszélgess vele élőben!
TeszVesz Tünde



Míg mások újévkor tesznek mindenféle fogadalmakat, én az újrakezdés terén a tavaszhoz kötődöm. A tárgya sem szokványos. Nincs köze se fogyáshoz, se alkoholhoz, cigarettához, leszokáshoz. Az én fogadalmam az, hogy még jobban figyelek arra, hogy mit és hogyan fogyasztok egy nap. Lássuk a reggelt.

Kávé

Ha az ember igazán rendes akar lenni, akkor Fair Trade (Méltányos Kereskedelem) feltételeinek megfelelő kávét vesz, azonban ennek ára kb. háromszorosa egy átlagos jó minőségű őrölt kávé csomagjának. Ha most valaki felhördül, hogy mit őrölt kávé, mert csak a szemes, frissen őrölt az igazi, amit presszógépen állít elő otthon az ember, akkor igaza van. Viszont ha mezei halandók vagyunk, és reggel a kotyogós hangjára indul be az agyunk, akkor ügyeljünk rá, hogy kis lángon főzzük. Az íze is jobb lesz, és gáz sem megy pazarba. És ha kotyog, elzárhatjuk. Felesleges megvárni, amíg teleköpi az egész tűzhelyt.

Nem feledkezhetünk meg a kapszulás kávégépekről. Elegáns, finom, egyszerű és iszonyú környezetszennyező. Ha csak két embert veszünk, napi két kávéval, az azt jelenti, hogy egy hónapban háztartásonként 120 műanyag kapszulát termelünk tök fölöslegesen. Ha ennyire ínyencek vagyunk, no pláne telik a nem túl olcsó kapszulás gépekre, akkor már nyugodtan vehetünk egy jó minőségű presszógépet, akár Fair Trade kávéval is. Ráadásul az ilyen gépek használtan is megbízhatóak, ha a gondos tulaj karbantartotta.

Víz
Egy háztartásban a legtöbb víz tisztításra megy el, mosásra, fürdésre, takarításra. Vannak akik szerint elég csak a lábunkat térdig mosni, nem kell minden nap tetőtől-talpig lefürdeni, de bevallom, magam is úgy szocializálódtam, hogy akkor érzem magam kényelmesen, ha tus és fogmosás után megyek emberek közé. Azonban zuhanyozni is sokféleképpen lehet, például folyamatos vízfolyatás nélkül is, ahogy a fogaink sikálásához sem elengedhetetlen aláfestő zene a vízzubogás. Mondom ezt úgy, hogy ezt gyakran elbambulom, de ígérem, a jövőben másként lesz!

Közlekedés
Nem tudom, ilyen benzin árak mellett ki jár még autóval. Én eddig sem tettem, és nem is most fogok rászokni. Helyette ott a BKV, de még jobb a bicikli-gyalogos tempó. Figyeljék meg, hogy ha elkezd gyalogolni az ember, egyszer csak azt veszi észre, hogy gyorsabb, mint a BKV.

Ingyen sport, merészebbeknek ingyen randi placc, plusz a nap is jobban indul egy napsütéses friss séta után. Ha tempóra vágyunk, persze a bringázás a nyerő, amit mint itt is láthatjátok, egyáltalán nem nem muszáj terepfelszerelésben művelni.

A kép a Ditty Bops lemezborítója, itt meg egy dal tőlük, aminek mi más lehetne a címe mint hogy Walk or Ride.

Szerző: admin

Facebook hozzászólások

Írd meg véleményed!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

A Felhasználási és adatvédelmi alapelvekben foglaltakat elolvastam, megértettem, és hozzászólásommal hozzájárulok ahhoz, hogy személyes adataimat a tájékoztatóban megjelölt célból az Extreme Digital-eMAG Kft. kezelje.