Két új szolgáltatás a Postánál

Mit hozott a postás?

Novembertől két új kiegészítő szolgáltatást vehetünk igénybe ajánlott leveleinknél.

Levélszekrénybe nem kézbesíthető (LNK): Az ajánlott levelet a címzett minden esetben személyesen veszi át és aláírásával igazolnia kell az átvételt. A szolgáltatás ára alkalmanként 10 Ft.

Kétszeri kézbesítési kísérlet (2X): Ha a feladott ajánlott levelünk gazdája nincs otthon a postás érkezésekor, akkor a következő munkanapon ismételten kikézbesítik neki a levelet. A szolgáltatás ára alkalmanként 25 Ft.

Az új szolgáltatásoknak egyelőre még nincsen külön rubrikájuk az ajánlott (zöld)szelvényen, ezért ha szeretnénk igénybe venni valamelyiket, akkor a szelvény felső sarkában tüntessük fel kézzel a rövidítésüket (pl. LNK vagy 2X).
Az újításokkal kapcsolatban megkérdeztük egy tapasztalt TeszVeszest (olcsonmindent), aki régóta a Postánál dolgozik.

Szerinted az új LNK szolgáltatással megelőzhetőek a mostanában történt ajánlott küldeményes problémák?

Magán véleményem szerint az LNK bevezetése egy jó ötlet a Posta részéről. Mivel az ajánlott levelek kézbesíthetőek postaláda útján – amennyiben van erre alkalmas postaláda felszerelve, és a levél mérete is indokolja – így a kézbesítők be is dobják ezeket a leveket a ládákba. Sok esetben azonban, annak ellenére, hogy postaládába kézbesítik a küldeményeket azok elvesznek, mégsem jutnak el a címzettig. Ennek sokféle oka lehet, amit most nem részleteznék.

Megoldásnak tűnhetett eddig a tudakozvány (küldemény kerestetésére készült formanyomtatvány), utána pedig a kártérítési igény benyújtása. A feladóvény alapján sok mindenre lehet következtetni egy levélről. Ugye rajta van a küldemény súlya és a szolgáltatás ára is. Ezeket is mérlegelve és persze az üzletszabályzatot betartva a Posta vagy jogosnak ítéli a kártérítést, vagy pedig elutasítja azt. Szerintem elég sokan tapasztalták, hogy a ténylegesen elveszett küldeményekre volt eddig kártérítés, melyeknél csak a felvételi időpont látszik, semmi más infó nem látható. Gondolok itt azokra az időpontokra és helyekre, amiket a posta IPH rendszere biztosan rögzít, mint például az Országos Logisztikai Központba (OLK), vagy a célpostára való érkezést.

Mivel a különszolgáltatás ára igen csekély (10 Ft), szerintem megéri igénybe venni ezen szolgáltatást. Nyilván sokakban felmerül, hogy burkolt áremelésről van szó, de mindenki el tudja dönteni, hogy mennyire sok ez az összeg annak tükrében, hogy a levelet biztosan megkapja, illetve ha nem kapja meg, akkor a kártérítés szinte biztos, hogy igényelhető. Nyilván vannak “hátrányai” is: figyelembe kell venni, hogy értesítési napon jött küldeményeket most már csak másnap van lehetőség átvenni, illetve el kell menni a postára és sorba kell állni.

Eladóként nem fogom kötelezni a vevőimet ezen szolgáltatás igénybe vételére, vevőként viszont igénybe fogom venni a szolgáltatást, már csak azért is, mert a postaládánk sajnos nem zárható, mégis bedobják azokat a küldeményeket, amik beférnek, és nekem megér ennyit, hogy nyugodtan aludjak.

Köszönjük Írisz, hogy megosztottad velünk a véleményedet!
Tehát, röviden összefoglalva, mindenképpen érdemes az új szolgáltatásokat igénybe venni, hiszen csekély összeg rááldozásával maximális biztonságban tudhatjuk a csomagunkat. A Posta hivatalos közleménye itt olvasható!

Szerző: TeszVesz Tünde
Kategóriák: Hasznos linkek

Facebook hozzászólások

8 hozzászólás

 
  • Suzypecs szerint:

    Köszi Tündi! 🙂
    Már be is tettem a vevőnek szánt üzenetbe! Még 1x KÖSZÖNÖM!
    Zsu!

  • MiskeyS szerint:

    Köszi a tájékoztatást!
    Mondanom sem kell, hogy a postán ahol mindennapos vendég vagyok nem siettek tájékoztatni az új lehetőségekről.
    Ajánlom azért főleg az első lehetőséget mindenki figyelmébe, mert az utolsó negyedévben több gondom volt a postával mint előtte 3 év alatt

  • MiskeyS szerint:

    Nem is tudtam, hogy Kispesten van az eladtam utca 😀

  • Agnes50-50 szerint:

    Nekem az az új, hogy ajánlott levelet be lehet dobni levélszekrénybe, mióta? És miért? Ez szerintem tilos, azt át kell venni aláírással. Küldje el nekem valaki azt a postai törvényt, hogy ajánlott levél bedobható.
    Nem tudom, de hétköznap, aki egyik nap napközben nincs otthon, az másnap sem lesz otthon, általában dolgoznak az emberek. Még több szállítási költséget róni egy kis árura, pl. 300 Ft-osra, nem lehet a vevőre még 25 Ft-ot terhelni. De hát úgy is így marad.

  • opál13 szerint:

    Szia! Ha az ajánlott levél “befér” a postaládába, bizony bedobhatják! Engem is postás ismi homályosított fel erről. Egyedül a Tértivevényessel nem tud mit kezdeni, mert azt 3 helyen kell aláírni..egyrészt a nála lévő nyomtatott listában, másrészt a kartonpapíron, ami visszamegy a feladónak, ott meg ugye nyomtatott és írott betűkkel egyaránt.
    Nem hiszem, hogy ettől amúgy jobb lesz a posta szolgáltatása, csak drágább :s.
    Várgam egy elsőbbségi csomagot ( kék matrica )… na mint kiderült, a feladó így kérte amikor feladásra bevitte a postára, ennek megfelelően fizetett – a bélyeget nyomtatták, sima elsőbbségi összeg szerepelt rajt – kék címke sehol. 3 napig jött a csomagom! Ennyit az elsőbbségről, meg a matricázásról, meg az odafigyelésről. Itt is majd kifizeted a + 10-25ft-kat, a matrica meg a tekercsen marad.

  • Lolo Bridzsida szerint:

    Amit pedig értékesnek tart a kézbesítő (pl. műszaki cikk, parfüm, ékszer) azt szépen hazaviszi, otthon örül neki, a postán a panaszodra + közlik, hogy lev.sz. útján kézbesítve lett…

    Ha pedig a szabvány lev. szekrény alkalmatlan a kézbesítésre (túl nagy a csomag) felrakja a tetejére. Megtörtént. 20 lakásos társasházban a közös 20 postaláda tetején röhögött az ajánlottan feladott sokezres kozmetikumom… Agyhalott postás.

  • Kiss Béci szerint:

    Hetényegyházán a 10 posta csodálatos intézmény. Náluk ez külön világ,vagy baráti társaság. Kertes házban lakok. Egy csengő nyomás,otthon voltam,30másodperc múlva kiléptem az ajtón,mikor ledöbbentem,hogy bekúra a potás a csomagot a kerítésen át. Kissé ideges lettem és utána mentem. Válasz,ja azt hittem nincs benne törékeny dolog. A többit már le sem írom….

  • Kiss Béci szerint:

    Ja és ajánlott levél volt. Nem értem miért kell 2x alárni a hivatalos leajántott levelet,és miért nem a magánszemély küldött ajánlott levelet…

Írd meg véleményed!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

A Felhasználási és adatvédelmi alapelvekben foglaltakat elolvastam, megértettem, és hozzászólásommal hozzájárulok ahhoz, hogy személyes adataimat a tájékoztatóban megjelölt célból az Extreme Digital-eMAG Kft. kezelje.