Bosszúnegatív

Aki jártas az online aukciózásban, azonnal elhúzza a száját a bosszúnegatív szó hallatán. Léteznek azonban olyan felhasználók is, akik tapasztalatlanságuk miatt, vagy hatalmas szerencséjüknek köszönhetően értetlenkedve állnak a fogalom előtt. Számukra röviden megfogalmazva: a bosszúnegatív olyan értékelés, amit indokolatlanul és rosszindulattól vezérelve ad egyik felhasználó a másiknak.

 

Korábban nyílt egy topik a közösségi fórumon, ahol kifejezetten a bosszúnegatívé volt a főszerep. Nagyon sokan elmondták véleményüket erről a kényes témáról, ezúton is köszönöm Nekik! Többek között arról is beszélgettünk, hogy hogyan lehetne megelőzni, illetve ha már beszereztük, akkor hogyan dolgozzuk fel a kapott negatív értékelést.

 

Sok hozzászólás szerint a megfelelő kommunikáció és a türelem az, ami célravezető lehet egy problémás partnerrel szemben. Többen vélekedtek úgy, hogy ha higgadtan reagáltak volna a partner viselkedésére, akkor nagy valószínűséggel elkerülhették volna a rossz értékelést.

 

Természetesen előfordulhat olyan élethelyzet, hogy olyan vevővel vagy eladóval hoz minket össze a sors, akinél nem használ sem a szép beszéd, sem a türelem. Sajnos az interneten is vannak ilyen emberek ugyanúgy, mint a való életben. Ilyen esetekben képtelenség kivédeni, vagy megelőzni a bosszúnegatívot.

    Lássuk, milyen megoldásokat ajánlanak a tapasztalt felhasználók:

  • Legyünk türelmesek és udvariasak végig a kommunikáció során.
  • Segítsünk a partnernek, hiszen lehet, hogy még nagyon kezdő az aukciózás terén. Írjuk le neki, hogy mit miért teszünk és hogyan szabályos.
  • Van mód kivárni a 60 napos határidőt (ez idő után már nem adható értékelés), de így biztosan lemaradunk a jutalék visszaigényléséről.
  • Ha már nincs mit tennünk, akkor adjunk tényszerű és érzelmektől mentes értékelést.
  • Ne felejtsük el, hogy lehetőségünk van megválaszolni a kapott értékelést.
  • Dönthetünk úgy is, hogy inkább nem értékeljük a partnert, nehogy visszakapjuk a negatívot. De gondoljuk végig, hogy még mennyi becsületes felhasználó fog neki bedőlni csak azért, mert nem figyelmeztettük őket a negatív értékelés megadásával.

 

A Felhasználási feltételek kifejezetten tiltja a bosszúnegatív adását. Mégis nagyon nehéz helyzetben van a felhasználó és maga az oldal is, hiszen kívülállóként az eladás után lehetetlen eldönteni kinek, miben és miért volt igaza…

 

Ettől függetlenül egy negatív értékelés mindig rosszul érint egy becsületes teszveszest, főleg ha úgy érzi, igazságtalanul kapta. Valakit nagyon megvisel és csak napok múlva jön fel ismét az oldalra, de létezik olyan felhasználó is, aki csak megrándítja a vállát és tovább megy. Az utóbbi hozzáállás szerencsésebb, mert nem keseríti magát feleslegesen, hanem azokkal a vevőkkel foglalkozik tovább, akik megérdemlik a törődést. Szerencsére ők jóval többen vannak!

 

Olvasd el az összes hozzászólást a fórumon!
Olvas el a Felhasználási Feltételekben található idevágó leírást!

 

Szerző: TeszVesz Tünde
Kategóriák: Ajánló

Facebook hozzászólások

6 hozzászólás

 
  • Suzypecs szerint:

    Sziasztok!
    Itt szeretnék érdeklődni, hogy mit tesz a Teszvesz, a bosszúnegatívok ellen, azon kívül, hogy fórumokon, és blogban ír róla, valamint tiltja a felhasználási feltételekben? Hogy írjunk egy példát. Ha van olyan vásárló aki EGYÉRTELMŰEN (pl.: értékelés szövegébe leírja, hogy bosszúnegatívot ad.) bosszúnegatívoz, figyelmeztetitek? Netán lekerül az értékelése? Vagy törlitek az értékelést? Ha igen itt kérek bocsánatot. Ha nem, miről is beszélünk?
    Üdv:
    Suzypecs

  • teszvesztunde szerint:

    Szia Suzypecs!
    Nem, nem a bosszúnegatív törléséről beszélünk, mert mint tudjuk nem lehetséges. Viszont ez a fajta értékelés mindig létezett, létezik és (amíg emberek aukcióznak egymással) létezni is fog. Éppen ezért utólagos megoldás hiányában, inkább megpróbálnék Veletek együtt a megelőzésre, illetve a lelki feldolgozásra koncentrálni.
    Te kaptál már negatív értékelést?
    Szép napot!
    Tünde

  • Suzypecs szerint:

    Kedves Tünde!
    Ha nézted az értékeléseimet, bizony láthatod, hogy igen. És ma is kaptam. Csak hogy ne szűkölködjek rögtön ötöt! 🙂 Szerencsére gyönyörűen látszik minden, az én értékeléseimből, és aki veszi a fáradságot, és bemásolja a képek linkjeit, akkor ők is látják…. Bár lehet erre nincs is szükség. 😉 A hölgy elárulja magát már a mondataival. Mindegy! Sajnálom a dolgot, hogy nem tudtok tenni ellene, de ha adhatok egy funkciós ötletet, a vélemény az értékelésről, az jól esne. Jól esne tudni, hogy idegenek mit gondolnak róla. Mondjuk egy felfelé, vagy lefelé mutató hüvelykujjal. Ha már elolvassa valaki kinek ad igazat. Isten adja, még egy mondatot is küldhetne nekem, persze mindenféle elérhetőség, vagy akár név nélkül. Jól esne. Persze, ha igazán foglalkoztok a bosszúnegatívokkal. Nekem is jól jön a visszacsatolás, mert lehet én gondolom rosszul, és nagyok az elvárásaim. Érted?
    Köszönöm, hogy foglalkozol, a néha kritikus hozzászólásaimmal is! 🙂

  • teszvesztunde szerint:

    Szia Suzypecs!
    Bocs az elmaradásért! 😳
    Mint ember, teljes mértékben megértelek. Viszont az ötlet amit leírtál sajnos nem megvalósítható. Hiszen az értékelés két emberről szól, és nem hinném, hogy egy harmadik személynek joga(asztala) lenne beleszólni. 🙁 Tudom most azt mondod, hogy persze ez a legegyszerűbb válasz, de gondold végig egy kicsit másnak a szemszögéből is.
    Leírtad, hogy “szerencsére gyönyörűen látszik minden az én értékeléseimből”. Ez a lényeg! Ha Te tudod, hogy nem hibáztál, akkor teljesen felesleges ezen rágódni, lépj tovább! 🙂
    Sok-sok eladást és pozitív értékelést kívánok Neked! 🙂
    Üdv
    Tünde

  • sutipok szerint:

    Kedves Suzypecs! Megnéztem a képeket, hát borzasztóak! És ennyi pénzt elkérni értük!!! Azért csinált ilyen homály képeket, hogy ne látszódjon az ócskaság! 11 pontos és már 9 negája van! Ettől az eladótól nem kell semmit sem venni, jól megjegyeztem magamnak! Sajnálom, hogy így jártál! Itt simán bele lehet látni a dolgokba, nyilván nem lyukasztasz ki egy drága nadrágot, hogy lefényképezhesd és elküldhesd a negatívot! 🙁

  • Suzypecs szerint:

    Köszönöm a hozzászólást! Jól esik visszakapni, azt, hogy egyértelmű, hogy mi történt. Mindig félek, hogy nem objektíve írok valamit le, hisz vannak érzelmeim az üggyel kapcsolatosan. De igyekszem, és jó tudni, hogy látszik a helyzet. Köszi sutipok!

Írd meg véleményed!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

A Felhasználási és adatvédelmi alapelvekben foglaltakat elolvastam, megértettem, és hozzászólásommal hozzájárulok ahhoz, hogy személyes adataimat a tájékoztatóban megjelölt célból az Extreme Digital-eMAG Kft. kezelje.