Sütőtök mánia

Végre itt a sütőtök szezon! Mókás forma, gyönyörű szín, tele vitaminnal és még finom is! Hétvégére kerestem valami fincsi receptet, de bevallom olyan jókat találtam, hogy muszáj megosztanom most veletek. Szóval irány a konyha, ha valamelyiket kipróbálnátok, mindenképpen írjátok meg, milyen lett!

A receptek alapja a sült sütőtök. Ha még nem sütöttél, akkor itt egy kis segítség. Vágd fel a sütőtököt, tedd őket sütőpapíros tepsire és mehet a sütőbe egészen addig, amíg elkezd barnulni a széle (ez sütőtöktől függően kb. 40-45 perc). Kivétel után várj, amíg egy kicsit meghűl, majd egyszerűen csak húzd le a bőrét. A püré mehet egy külön tálba, majd pedig a sütikbe. 🙂

Sütőtökös-nutellás muffin 18 db

Hozzávalók ( 1 bögre: 250 ml)

  • 1 bögrényi sütőtök püré
  • 2 tojás
  • 1/2 bögre olaj
  • 1 bögre cukor
  • 2 1/4 bögre liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 bögre tej
  • 1/2 bögre Nutella
00
Elkészítés

  1. Keverjük össze egy nagy tálban a sütőtököt, a tojásokat, az olajat és a cukrot.
  2. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót és a fahéjat is, majd a tökös keverékhez felváltva adjuk hozzá a lisztes keveréket és a tejet.
  3. Kanalazzuk a tésztát a vékonyan kiolajozott muffin sütőbe.
  4. Kicsit melegítsük fel a Nutellát (mikróban 20-30 másodperc), keverjük krémes állagúra, majd osszuk el egyformán a muffinokon. Egy fogpiszkálóval óvatosan készítsünk csoki örvényt a tetejére.
  5. Süssük 180 fokon 20-22 percig a muffinokat, végül rácson hagyjuk kihűlni. (eredeti recept)

 

Poharas sütőtökös sajttorta

Hozzávalók 4-6 pohárhoz

  • 12 db keksz (a receptben karamellás kekszet ír, de szerintem bármelyik teasütemény Győri édes, Detki stb. megfelel a célnak)
  • 1 evőkanál vaj
  • 240 g sajtkrém (mascarpone)
  • 1 bögre sütőtökpüré
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1/2 bögre cukor
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 360 ml habtejszín
01
Elkészítés

  1. Törjük össze morzsásra a kekszet és keverjük hozzá a vajat. Osszuk el a poharak száma szerint és nyomkodjuk vékonyan a poharak aljára. Egy kicsit hagyjuk belőle díszítésre!
  2. Egy nagy tálban kézi mixerrel keverjük simára a sajtkrémet, majd finoman adagoljuk hozzá a sütőtököt, a vanília kivonatot, a cukrot és a mézeskalács fűszerkeveréket.
  3. Verjük fel jó keményre a habtejszínt és jöhet a rétegezés! A kekszes rétegre tegyünk a sütőtökös krémsajtból, majd arra jöhet egy adag tejszínhab, majd ismételjük meg a rétegezést.
  4. A tetejét zárjuk tejszínhabbal és szórjuk meg egy kevés kekszmorzsával. (eredeti recept)

 

Sütőtök golyó

Hozzávalók

  • 50 dkg sült tök
  • 20 dkg darált mandula
  • 10 dkg kókuszreszelék + a 10-15 dkg bevonáshoz
  • 4 evőkanál méz
  • 2 narancs reszelt héja
03
Elkészítés

  1. A sütőtökhöz hozzáadjuk a mézet, a narancsok reszelt héját, majd a darált mandulát és végül a kókuszreszeléket. Összegyúrjuk, és ha túlságosan ragad, adunk még hozzá kókuszreszeléket.
  2. Állni hagyjuk néhány órán át (vagy akár egy éjszakán át), majd diónyi gombócokat formázunk belőle és kókuszreszelékben hempergetjük meg. (eredeti recept)

 

Szerző: TeszVesz Tünde
Kategóriák: Összes

Facebook hozzászólások

Írd meg véleményed!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

A Felhasználási és adatvédelmi alapelvekben foglaltakat elolvastam, megértettem, és hozzászólásommal hozzájárulok ahhoz, hogy személyes adataimat a tájékoztatóban megjelölt célból az Extreme Digital-eMAG Kft. kezelje.