Grill tippek

Kellemesen hűvös nyári este, a levegőben ínycsiklandozó illatok, jó hangulat. Azt hiszem, ezek a legfőbb jellemzői egy remek kerti partinak! Mikor grilleztél utoljára a barátaiddal? Nem mondom, hogy minden hétvégén belefér, de azért biztosan van jó néhány alkalom a nyáron (névnap, szülinap stb.), amit érdemes ilyen módon megünnepelni. De mire érdemes odafigyelni, ha grillpartira készülődsz? Íme, néhány tipp, hogy a kerti parti jól süljön el!

– Vásárolj többféle húst (ne legyen fagyasztott) és zöldséget! Egy személyre nagyjából 20-25 dkg húst számolj!
– Grillezés előtt legalább egy nappal pácold be a húsokat! Tegyél egy pár csepp citromlevet a páchoz, hogy rostok könnyebben fellazuljanak. Sózni csak közvetlenül sütés előtt ajánlott, mert megkeményíti a húsokat (sertés).
– Készítsd elő megfelelően a terepet a sütéshez (forgatólapát, kesztyű, tál stb.) és a vendégek fogadására is. Érdemes egyszer beruházni néhány minőségi kerti bútorra, hiszen időjárásállóságuk miatt sok-sok évig szolgálják majd a jó bulik kényelmét. Ha lehet, akkor ne használj eldobható terítéket!
– A jó parázshoz idő kell! Sütés előtt legalább 30-40 perc szükséges ahhoz, hogy grillezésre alkalmas legyen a parázs (vörösen izzik, vékony szürke hamuréteg van a tetején).
– Egyesek szerint a grillrácsot be kell kenni olajjal, mások pedig kifejezetten nem ajánlják. Nekem egyelőre egyik megoldás sem jött be, mert mindig ráég a hús. 😛
– Fóliában is sütheted a húst és a zöldségeket, így sokkal egészségesebb és finomabb lesz. Figyelj arra, hogy az alufólia fényesebb fele kerüljön belülre és némi olajozás után már mehet is bele a sok finomság. Megsütheted a rácson, de akár a parázsban is. Kibontáskor viszont nagyon kell vigyázni, mert a kiáramló gőz könnyen leégetheti a kezedet.
Tálalásnál ne spórolj a szószokkal, salátákkal és a ropogós kenyérrel sem! 😉

Befejezésül néhány recept, ha van kedved újítani. A hozzávalók 50dkg húsra elegendőek és érdemes belőlük robotgéppel pépet készíteni, majd így rákenni a húsra.

Barna pác
5 evőkanál ketchup
5 evőkanál méz
3 evőkanál szójaszósz
0,5 dl olivaolaj

Pikáns pác
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt bors
1 hagyma
1 evőkanál mustár
1 cl konyak vagy brandy
pár csepp Tabasco

Fokhagymás-gyömbéres pác
1 fej hagyma
2 ek szójaszósz
1kk cukor
1kk gyömbér
3 gerezd fokhagyma

Jó étvágyat!

Szerző: TeszVesz Tünde
Kategóriák: Ajánló, Összes

Facebook hozzászólások

Írd meg véleményed!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

A Felhasználási és adatvédelmi alapelvekben foglaltakat elolvastam, megértettem, és hozzászólásommal hozzájárulok ahhoz, hogy személyes adataimat a tájékoztatóban megjelölt célból az Extreme Digital-eMAG Kft. kezelje.