Föld napja

Föld napja

 

Évről évre megpróbálunk valami jót és hasznosat tenni ezen a napon környezetünk érdekében. Fát ültetünk, szemetet gyűjtünk, vagy egyszerűen csak otthon hagyjuk a kocsit, és kirándulunk egy nagyot a közeli erdőben. Pontosan húsz év telt el az első Föld napja óta, és az évek múlásával egyre jobban előtérbe kerül a hétköznapokban is a környezetvédelem fontossága. Kezdünk végre ráébredni arra, hogy nem csupán a mamutvállalatoktól és a politikától kell várni a csodát, mi magunk is sokat tehetünk bolygónk védelméért.
De mit tehet egy magyar család a mindennapokban a Föld megmentéséért?

 

Gyűjtsd a háztartási hulladékot szelektíven! Hidd el, nem olyan macerás, mint ahogyan elsőre hangzik. A lényeg, hogy más-más szemetesbe kerüljön a valódi szemét, illetve az a hulladék, amit majd később az utcákon levő szelektív kukákba dobhatunk. Otthonodban használj mindenhol energiatakarékos izzókat, hiszen sokkal kevesebb áramot fogyasztanak és hosszabb ideig bírják, mint a hagyományos izzók. Az évek múlásával, amikor új háztartási gépekre lesz szükséged, válaszd az A energiaosztályú mosógépet, hűtőt vagy mosogatógépet. Egyre több napelemes termék kerül piacra. Ne idegenkedj tőlük, használd ki bátran a nap energiáját!
Részesítsd előnyben az újratölthető akkumulátorokat, a hagyományos elemekkel szemben. Sok pénzt spórolhatsz velük, hiszen ha lemerülnek, nincs szükség újra. Már sokan áttértek az alternatív tisztító- és mosószerekre, próbáld ki Te is! Használj mindig természetes anyagokból készült kozmetikumokat. Ha van baba a családban, érdemes lehet kipróbálni az Európa-szerte közkedvelt mosható nadrágpelenkát. Amikor piacra vagy a boltba indulsz, mindig vigyél magaddal kosarat vagy bevásárlótáskát, hogy ne kelljen műanyag zacskót kérni a pénztárnál. Ha nem kell messzire menj, indulj gyalogosan vagy kerékpárral. Ezzel nemcsak a környezetednek, de magadnak is jót teszel.

 

És végül, de nem utolsó sorban meg kell említsem az aukciózást is, hiszen ha jobban átgondolod ez a tevékenység nagyon is környezetbarát. Nem dobod ki a szemétbe a számodra már kevésbé szeretett vagy használt tárgyakat, hanem odaadod egy másik embernek, akinek pont ezekre van szüksége. Tehát aukciózz bátran, ezzel csak jót teszel a Földnek! És nem csak április 22-én…

 

Szerző: TeszVesz Tünde
Kategóriák: Ajánló

Facebook hozzászólások

4 hozzászólás

 
  • milandomi szerint:

    Nagyon jó ötletnek tartom hogy írtatok erről,már évek óta szelektíven elszállítjuk a társasház minden szemetét,és környezettudatosan élünk,mivel a gyerekeink abban nőnek fel,amit mi hátrahagyunk.

  • Maya1978 szerint:

    Van lehetőség egyes szolgáltatóknál, és bankoknál, hogy nem kérünk postai úton számlát, bankszlakivonatot, hanem netes rendszeren keresztül meg lehet nézni (ha mégis kell, ki lehet nyomtatni). Ez is egy környezetbarát megoldás.
    És ha már teszvesz: a bubis borítékok többször felhasználhatók a postázáshoz 😀 meg a kiürült dobozokat sem kell kidobni, hanem abban is postázhatunk!

  • teszvesztunde szerint:

    Maya! Tudtam, hogy ötletek terén is lehet Rád számítani! Köszi
    ♥♥♥♥

  • golyazsuzsi szerint:

    Sziasztok!

    De az aukciózással- “teszezés”-sel is áramot fogyasztok…. 🙂

Írd meg véleményed!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

A Felhasználási és adatvédelmi alapelvekben foglaltakat elolvastam, megértettem, és hozzászólásommal hozzájárulok ahhoz, hogy személyes adataimat a tájékoztatóban megjelölt célból az Extreme Digital-eMAG Kft. kezelje.