Termékfotózási tippek, jó tanácsok

A nagy többségről elmondható, hogy meg van elégedve a saját maga által készített fotókkal. Ez teljesen érthető, hiszen manapság már olyan digitális fényképezőgépet vásárolhatunk, amivel akár nulla hozzáértéssel is gyönyörű képeket lehet készíteni. Azonban a termékfotózás már nem ennyire egyszerű téma, hiszen nem magunknak készítjük a fotót, hanem a leendő vevőinknek. Ők az elkészült képek alapján licitálnak, vagy nem licitálnak a termékünkre… Éppen ezért érdemes néhány dolgot figyelembe venni.

    A fényképezőgépen van néhány olyan opció, amit általában mindig figyelmen kívül hagyunk, pedig hasznát vehetnénk:

  • A gépeken beállítható a képméret, ezzel sok időt megspórolhatunk, mert nincs szükség utólagos képszerkesztésre!
  • Az aktuális dátum is beállítható képeinken (a kép jobb alsó sarkában látható). A friss dátum eladáskor pozitív hatást válthat ki a vevőnél, hiszen láthatja hogy a kép újonnan készült az eladó termékről. Ugyanezért nem túl bizalomgerjesztő, ha mondjuk 2001-et látunk egy termékfotón… Tehát ha használjuk a dátumozást, akkor pontosan állítsuk be!
  • Mielőtt lenyomnánk az exponáló gombot, mindig várjuk meg, amíg a gép teljesen ráfókuszál a termékre! Próbáljunk meg mozdulatlanok maradni a kattintás alatt, mert különben elmosódottak lesznek a képeink! Erre a problémára tökéletes megoldást nyújthat, a digitális gépekhez kapható mini állvány.
  • Ha lehet, akkor inkább természetes fényt használjunk fotózáskor (mellőzzük a vakut), mert így látszódnak a fotózandó tárgy igazi színei.
  • Az újabb gépeken már van makro opció (virág jel), amivel egészen közeli képeket is készíthetünk. Márkajel vagy címke fotózásánál kihagyhatatlan segítség lehet!

    Ha már túlestünk a fényképezőnk beállításain, akkor térjünk rá magára a fotózásra.

  • Valószínűleg feleslegesen említem, de fontos hogy a fotózni kívánt áru ne legyen piszkos, poros. Ha van valami probléma a termékkel, biztosak lehetünk benne, hogy a fényképezőgép tökéletesen vissza fogja adni a hibákat… Tehát a termék legyen tiszta, vasalt stb..
  • Mindenképpen úgy állítsuk be a fotózandó tárgyat, hogy az a kép közepén helyezkedjen el! Lehetőleg minden szögből fényképezzük le a terméket! Ha szeretnénk érzékeltetni a tárgy méretét, akkor tegyünk mellé tárgyakat (pl. gyufásdoboz)!
  • Ha azt szeretnénk, hogy profi módon mutasson a termékünk az elkészült fotón, akkor szerezzünk be valamilyen egységes, egyszínű hátteret! Lehet ez vászonanyag vagy akár dekor papírkarton is, persze a fotózni kívánt áru nagyságához mérten.
  • A legegyszerűbb megoldás, ha az ablak elé toljuk az asztalt, és ott fotózunk. Ha tökéletes eredményt szeretnénk elérni, akkor próbálkozhatunk az árnyékok eltüntetésével.

Néhány termékfotózási trükk, amit a profiktól lehet ellesni az interneten:

  1. A fotózandó termék egy asztalon fekszik, és csak baloldalról kap fényt! (lámpa, ablak stb.)
  2. Ezen a képen a balról jövő fény elé felállított a fotós egy szűrőt! Bármilyen áttetsző lap vagy keretre feszített szövet megteszi. A lényeg, hogy valamennyire átengedje a fényt. Jól látható, hogy eltűnt az árnyék, és ezáltal gyönyörűen kirajzolódtak a részletek a képen.
  3. Most jobb oldalról állítsunk fel egy kartont! Azonnal látszik az eredmény!

Most már tökéletesen látszik minden részlet a képen!
Természetesen vásárolhatsz kifejezetten termékfotózásra alkalmas fotósátrat, de ezt csak akkor ajánlom, ha vastagabb pénztárcával rendelkezel!

Szerző: TeszVesz Tünde
Kategóriák: Hasznos linkek

Facebook hozzászólások

1 hozzászólás

 
  • Szarateszvesz szerint:

    A kisebb tárgyak fényképezéséhez olyan módon készítünk hátteret, hogy egy fehér (vagy más, de feltétlenül halvány, nem mintás) papírlapot, amelyre a tárgyat helyezzük, a tárgy mögött ívesen felhajtunk. Például úgy, hogy az asztalunkat a falhoz helyezzük, és a papírlapot a felső élével a falra rögzítjük (szalaggal felragasztjuk), úgy, hogy lágyan essék az asztalra. A képkivágás majd olyan lesz, hogy a papír széle ne látsszék (akár utólag szerkesztjük, akár eleve úgy fotózzuk). Ha a hátterünk színes, az meg fogja változtatni a fotózott tárgy színét, ezért evvel csínján bánjunk!
    Mindenképpen arra kell törekedni, hogy semmilyen zavaró részlet, háttér, más tárgy, stb. ne legyen a képen. Mi tudjuk, hogy mi az ott a háttérben, ezért a mi szemünk kikapcsolja annak a zavaró látványát, de aki először látja, az nem tudja. Ö egy zavaros egyveleget lát, amiből nehéz, esetleg lehetetlen kihámoznia a lényeget. Ezen segít, ha a háttér elmosódott, nem éles.
    A fényképezőgépet (telefont) igyekezzünk szilárdan letámasztani (ha van, használjunk állványt), nehogy bemozduljon. Különösen nagy a bemozdulás veszélye, ha a megvilágítás szegényes.
    A legjobb megvilágítás a természetes fény, de direkt napfény ne süsse a tárgyat, mert túl kontrasztos lesz a kép.

Írd meg véleményed!

XHTML (engedélyezett tag-ek): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

A Felhasználási és adatvédelmi alapelvekben foglaltakat elolvastam, megértettem, és hozzászólásommal hozzájárulok ahhoz, hogy személyes adataimat a tájékoztatóban megjelölt célból az Extreme Digital-eMAG Kft. kezelje.